Yöresel ürünlerde hedef 25 milyar avro gelir

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye’nin zengin coğrafi işaret portföyünün gastronomiyle birleştirildiğinde 25 milyar avroluk gelir elde edilebileceğini söyledi.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, yaptığı açıklamada, yöresel ürünlerin markalaşmasına ve coğrafi işaret tescili almasına büyük coğrafi işaret tescili almasına büyük önem verdiklerini söyledi. Bu konuda özellikle son yıllarda önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Asan, fuarlarda coğrafi işaretli ürünlerin sergilenmeye başlandığını bildirdi.

Coğrafi işaret tescilinin kalkınma açısından son derece önemli olduğunavurgu yapan Asan, Türkiye’de işlemleritamamlanmış 461 coğrafi işaretli tescilli ürün olduğunu, işlemleri devam eden ise 426 ürün bulunduğunu ifade etti. Asan, tüketicilerin pahalı olmasına rağmen coğrafi işaretli ürünleri tercih ettiğini, bu doğrultuda ürünlerinin katma değeri artırması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“İtalya sadece peynirden 10-12 milyar avro yıllık gelir elde ediyor. Fransa’nın yıllık 60 milyar avronun üzerinde coğrafi işaretli geliri söz konusu. Bizim ise çok düşük düzeyde. Malatya kayısısı ve fındıktan toplam 100 milyon dolar seviyesinde. Oysa ki bu rakamlarla mukayese ettiğimizde Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerden yılda 20-25 milyar avro kazanmaması için hiçbir sebep görmüyorum.”

Yöresel ürünlerin sadece Türkiye’de tescillenmesinin yeterli olmadığınadeğinen Asan, markalaşmanınuluslararası alanda gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Bu doğrultuda ürünlerin Avrupa Birliği Komisyonunda da tescillenmesi için faaliyet yürüttüklerine dikkati çeken TÜRKPATENT Başkanı Asan, 2020 yılında 35 ürünün Avrupa Komisyonunda tescilinin tamamlanmasını planladıklarını söyledi.

Coğrafi işaret tescilinin, ürünlerin markalaşmasını, ticarileşmesini vedaha fazla katma değer oluşturmasını sağladığını anlatan ASAN, katma değerin de kırsal kalkınmayı sağlayarak şehirlere göçü önlediğine işaret etti.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.