Küresel süt talebi artacak

Küresel süt tüketimi on yılda yüzde 36 oranında artacak. Bu artışta en büyük pay gelişmekte olan pazarlarda olacak.

Tetra Pak’ın hazırladığı ‘Küresel Süt Endeksi’ raporunda, gelecek on sene içinde küresel talebin ilk kez arzın üzerine çıkması ile doğacak fırsat ve zorlukların altı çizildi. Süt Endeksi raporuna göre gelişmiş ve büyüyen süt ürünleri pazarlarında yer alan üreticiler, başarıyı sürdürülebilir kılmak için çeşitli dengeleme taktiklerine ihtiyaç duyacaklar. Rapora göre, küresel süt talebinin gelecek on sene içinde, ağırlıklı olarak Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki nüfus, refah artışı ve şehirleşme ile beraber yüzde 36 oranında artacak. Ancak, gelişmekte olan pazarlarda artan talebin yerel çiğ süt arzı ile karşılanamayacağı vurgulanıyor.
Raporu Türkiye için yorumlayan Tetra Pak Türkiye Pazarlama Direktörü Verda Telyaz, “Türkiye’de işlenmiş ambalajlı süt pazarı son beş yılda yaklaşık yüzde 4 büyüme göstererek 1,315 milyon litreye ulaştı. İşlenmiş ve ambalajlı süt tüketiminin ise 2015 yılında, yaklaşık yüzde 3 artışla 1,360 milyon litre seviyesine ulaşması bekleniyor” dedi.
Türkiye’nin genç nüfusuna karşın halen içme sütünde 25 litre kişibaşı tüketim ile Avrupa seviyesinin çok gerisinde olduğunu bildiren Telyaz, bu anlamda süt tüketim alışkanlığı kazandıran faaliyetleri desteklediklerini paylaştı.
Türkiye’de süt tüketiminin ve ürün çeşitliliğinin gelişmiş pazarların çok gerisinde olduğunu söyleyen Telyaz, önümüzdeki dönemde yüksek proteinli ya da laktozsuz süt gibi katma değerli ürünler ile genç nüfusa hitap eden sütlü içeceklere talebin ülkemizde de artmasını beklediklerini dile getirdi. Türkiye’nin süt üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirten Telyaz, üretim ve kalite standartlarının da artması ile son yıllarda süt ürünleri ihracatında artış gözlemlediklerini ifade etti.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.