Hayvan ithalatı çokuluslu tekellerin pazarı yapar

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer, ‘Tarımda İstikrar (!) Devam Ediyor’ başlığıyla yayınladığı basın açıklamasında, tarım ve hayvancılık sektöründeki duruma değindi ve tarım politikalarını eleştirdi.

Açıklamasında canlı hayvan ve et ithalatının hızla devam ettiğine vurguda bulunan Tuncer, bunun Türkiye’yi çokuluslu şirketlerin pazarı haline getirmekte öteye gitmediğini söyledi. Tuncer, açıklamasının şunlara yer verdi; “1980`li yıllardan itibaren Türkiye’de uygulanan neo-liberal politikalar çerçevesinde tarım ve hayvancılığı destekleyen, girdi ve teknoloji sağlayan kurumlar ya özelleştirilmiş ya da tasfiye edilmiştir.

2010/2011 Mayıs ayları arasında yani son 1 yılda canlı hayvan ve et ithalatı için 1.2 milyar dolarlık döviz harcanmıştır. 2010 yılının tümünde ithalat 584 milyon dolar iken; bu yılın ilk 5 ayında 686 milyon doları bulmuştur. Et ithalatındaki gümrük vergisinin, 2 Temmuz 2011’den itibaren yüzde 75’e yükseltilmesine karşın ithalat hızla devam edecektir. Dışa bağımlılığın faturası önümüzdeki yıllarda çok daha ağır bir bedelle ödenecektir.

İthalat odaklı hayvancılık politikaları; bugüne kadar yalnızca ithalat lobileri ve bu amaca yönelik olarak kurdurulmuş şirketlerle çokuluslu tekellere yarar sağlamıştır.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.