Gıdaların içeriğini kolayca öğrenin

Türkiye’nin ilk Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı ile gıdaların enerji ve besin öğelerini kolayca öğrenebileceksiniz.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğinde geliştirilen Türkiye’nin ilk Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanı “TürKomp”; gıda, tarım ve sağlık sektörünün yanısıra başta tüketici olmak üzere üreticiler, sanayiciler, bilim adamları ve diyetisyenlere hizmet verecek.
Üç kuruluşun işbirliği ile toplam 12 Ar-Ge kuruluşundan 43 Ar-Ge personeli ve 4,4 milyon TL bütçe ile 4 yıllık çalışma sonunda ulusal gıda içerikleri belirlenerek bir veri tabanında toplandı. Veri tabanının oluşturulurken tüm Türkiye taranarak, ülkemizde üretilen ve tüketilen et, süt, meyve ve sebze ürünleri, sıvı ve katı yağlar gibi 14 farklı gıda grubundan 582 gıda maddesine ait 105 farklı gıda bileşeni incelenerek 60 bin civarında veri kaydedildi.
Çalışmada ayrıca 53 geleneksel gıdaya ait gıda kompozisyon verileri de elde edilerek ürünlerin tarihsel kökenleriyle ilgili bilgiler derlendi. Bu gıdalara ait üretim yöntemleri yerinde incelenerek kayıt altına alındı.
Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanına www.turkomp.gov.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.