Gıda sahtekarlığı teşhir ile önlenemiyor

Gıda sahtekarlarının ifşa edilmeye başlanması ile en çok tağşişin süt ürünlerinde yapıldığı ortaya çıktı.

Gıdada tağşiş (sahtecilik) yapanlar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2012 yılından beri teşhir ediliyor. Açıklanan son teşhir listesinde de süt ürünleri yine ilk sırada yer aldı. En çok tağşiş yine peynirde yapılırken, en yaygın tağşiş yöntemi ise yine bitkisel yağ kullanımı oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının internet sitesinde 22 Temmuz 2015’te yapılan açıklamaya göre, resmi kontroller sonucunda süt ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptığı kesinleşen 35 gıda işletmesi ve bu işletmelerin ürettiği 73 parti ürüne (18 yoğurt, 46 peynir,  8 tereyağı, 1 kaymak) ait bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Tağşiş yapıldığı kesinleşen 73 parti süt ürününden 64’ünde bitkisel yağ, 16’sında nişasta, 7’sinde ise jelatin tespit edildi. Süt ürünlerinde en çok tağşiş peynirde yapılırken, en yaygın tağşiş yöntemi ise bitkisel yağ kullanımı.

Tağşiş, tüketicinin farkına varamayacağı şekilde gıdanın içine daha değersiz bir maddenin karıştırılması olarak biliniyor. Bunu yapan firmalara 14 bin 649 lira idari para cezası uygulanıyor. Gıda sahtekarlığından elde ettikleri haksız kazancın küçük bir kısmı ile para cezasını ödeyen firmalar için bu iş adeta kazanç kapısı olarak görülüyor.
Tağşişin önlenmesi için halk sağlığıyla oynayanların daha caydırıcı yaptırımlara tabi olması gerekiyor. Hapis, faaliyetten ve meslekten men gibi yaptırımlar olmadıkça gıdada sahtecilik yapan firmalar için teşhir caydırıcı olamıyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.