Et üretimi etçi ırklarla yapılmalı

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin düzenlediği Besi Sığırcılığı Sempozyumu, 8-11 Mayıs 2014 tarihleri arasında Antalya Papillon Zeugma Otel’de gerçekleşti.

Sempozyum kapsamında Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Biricik’in moderatörlüğünde “Türkiye’de Besi Sığırcılığının Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde konuşma yapan Ulusal Kırmızı Et Konseyi ve Kırmızı Et Sanayicileri Birliği Başkanı Mustafa Bılıkçı, sektörün sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili görüşlerini açıkladı. Türkiye’de hayvancılığın en önemli sorununun kırmızı et üretiminin yani besiciliğin süt hayvanlarıyla yapılması olduğuna dikkat çeken Mustafa Bılıkçı, “Kırmızı et üretiminin besi ırkı/kombine ırk büyükbaş hayvanlarla yapılması için daha fazla vakit kaybetmeden ırk dönüşümü sağlanmalı” dedi.

Tüketici daha ucuza et yiyebilir

Brezilya, Arjantin gibi ülkelerin önce yem, sonra damızlık sorununu çözüp, besilik ırklarını geliştirerek en büyük et tedarikçileri olduğuna dikkat çeken Bılıkçı, Türkiye’nin de planlarını uzun vadeli yapıp, kombine ırkları yaygınlaştırması gerektiğini söyledi. Kırmızı et arzını ve tüketimini artırmak için küçükbaş hayvancılığın da geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bılıkçı, ülkemizdeki kırmızı et üretiminin yüzde 80’inin büyükbaş, yüzde 20’sinin de küçükbaş hayvanlardan karşılandığını söyledi. Ülkenin coğrafi şartlarının küçükbaş beslemeye daha elverişli olduğuna dikkat çeken Bılıkçı, ülke nüfusu kadar küçükbaş hayvan sayısı hedefine ulaşılması gerektiğini dile getirdi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.