Çiğ sütün fiyatı yok

“Çiğ sütün litre maliyeti 117 kuruş olarak açıklanırken, sanayicilerin ‘maliyeti ve üreticilerin zor durumda olduğunu’ kabul ettikten sonra üreticilerin gözlerinin içine baka baka geçen 6 aylık fiyattan devam kararı almak istemeleri (hatta bir kısmının net 88 kuruş önermeleri) kabul edilebilir bir teklif değil. bu ‘maliyetinizi biliyoruz ama biz kazanacağımız paraya bakarızın’ itirafıdır.”

Akil Adam ve TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar çiğ sütteki fiyat krizini böyle yorumluyor. süt fiyatlarında yaşanan son gelişmeleri kapak dosyamıza taşıyoruz.

Konsey fiyat açıklayamadı

Ulusal Süt Konseyi kurulduğu dönemden bu yana altı ayda bir çiğ süt için referans fiyat belirliyor. Fiyatlar Mart ayında Nisan-Eylül dönemi için, Eylül ayında da Ekim-Mart dönemi için belirleniyor. Konsey Yönetim Kurulu’nun tarafl arın (üretici, sanayici ve devlet temsilcilerinin) görüşlerini de alarak belirlediği “referans fiyata” uyulmasıyla ilgili bir yasal zorunluluk bulunmuyor. Yani Konsey’in tavsiye niteliğinde olan bu karara uyulmaması durumunda yasal bir yaptırım söz konusu değil. Çiğ süt maliyet hesapları da dikkate alınarak belirlenen referans fiyatların altında çiğ süt satışından hayvancılık işletmeleri ve sektör olumsuz etkileniyor. Referans fiyatların altında farklı fiyat ile satın alma uygulamaları ayrıca rekabeti engelleyici, haksız rekabeti sağlayan bir unsur olarak görülüyor..
Ayrıntılar Sayı 43 Gündem Dosyası’nda

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.