Tarımsal desteklemeler yüzde 20 arttı

Tarımsal desteklemelerle ilgili bakanlar kurulu kararı resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. geçen yıla göre desteklemeler yüzde 20 artarak 9 milyar liraya ulaşırken bu yıl ilk defa süt analizi gibi yeni destekler de uygulamaya dahil edildi.

Bakanlar Kurulu Kararıyla, 2013 yılı desteklemeleri geçen yıla göre yüzde 20 artarken, bu yılın destekleme bütçesi 9 milyar lira olarak açıklandı. Bu yıl destekleme kapsamına alınan kalemler arasına süt analizi ve damızlığa ayrılan manda yavrusu eklendi. Pilot olarak uygulamaya konulan süt analizi ise öncellikle 5 ilde (Ankara, İzmir, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa) uygulanacak. Süt analizi desteği hayvan başına 50 TL olarak belirlenirken damızlığa ayrılan manda yavrusu desteği ise hayvan başına 100 TL olacak.

Manda, koyun ve keçi sütü için 20 kuruş, inek sütü için ise soğutulmuş süte farklı olmak üzere Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve miktarlar üzerinden prim verilecek. Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifi kasına sahip süt sığırı işletmelerinde bulunan damızlık boğalar dahil 6 aylığın üzerindeki sığırlar için hayvan sahiplerine 300 yerine 375 lira ödeme yapılacak.
Tarım Kredi Kooperatifl eri aracılığıyla ithal edilecek kaba yemin fiyatı 50 kuruş üzerinde gerçekleştiği takdirde bu maliyet farkını Bakanlık karşılayacak. Kaliteli kaba yem üreticilerine, yapay çayır-mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl ve korunga için 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına destekleme ödemesi yapılacak. Destekleme ödemesi kapsamındaki her tarımsal işletme için yıllık 600 TL tarımsal yayım ve danışmanlık desteği verilecek. Tarım sektörüne yönelik (ARGE) projeleri de destekleme kapsamına alındı.
Yapılacak destekleme ödemelerinde, desteğin %0,1’i oranında merkez birliklerine, % 0,1’i oranında da ilgili birlik ve kooperatifl ere irat kaydedilmek üzere, “Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme” adı altında toplam %0,2 oranında kesinti yapılacak. Ziraat Bankası’na da hizmetlerinden dolayı, ödenen destekleme tutarının % 0,2’si komisyon olarak ayrıca ödenek.
Düşük faizli kredi uygulama tebliği yayınlandı
Üreticilerin fi nansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla 2004 yılından itibaren kullandırılan, düşük faizli kredi uygulamasına 2013 yılında da devam ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı tebliğe göre 24 kalem krediye düşük faiz uygulanacak. Yatırım ve işletme kredileri Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifl eri aracılığıyla verilecek.
***tablo var

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.