Aynes’e el kondu, yöneticileri tutuklandı

FETÖ operasyonları Aynes Gıda’ya uzandı. Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin ile Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Özkan’ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tutuklandı. Bu arada Aynes yönetiminin 5 gün önce TMSF denetimine geçtiği öğrenildi.

Denizli’de, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında Aynes Süt firmasına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda gözaltına alınan aralarında firmanın yönetim kurulu başkanı ve üyelerinin de bulunduğu 19 kişi tutuklandı.

Denizli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 8 Aralık tarihinde yaklaşık bin 200 kişinin çalıştığı Aynes süt fabrikasına operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında Türkiye’nin dördüncü büyük süt firması olan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin ile yönetim kurulu üyeleri eski AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mehmet Ali Özkan ile Ayhan Batur’un da aralarında bulunduğu toplam 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin evlerinde ve fabrikada aramalar yapılarak bulunan delillere el konuldu.

Gözaltına alınanlar, ifadelerinin tamamlanmasının ardından Acıpayam Adliyesi’ne sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan 20 kişiden aralarında firmanın patronlarının da bulunduğu 19 kişi tutuklandı, 1 kişi ise serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, yönetim kurulu üyeleri Ayhan Batur, Mehmet Ali Özkan ile Tümay Çalışkan, Suat Hamit Salmaşır, Salih Bilgin, Onur Nayman, Mustafa Bağcı, Metin Tural, Mekke Yassıkaya, Mehmet Uysal, Hüseyin Aktürk, Harun Ekinci, Fatih Dikbakan, Erkan Altındal, Alie Rıza Işık, Alie Öztürk, Eren Yazıcıoğlu ve Hasan Hüseyin Pekdemir bulunuyor. Cezaevine götürülmeden önce sağlık kontrolünden geçirilen firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin, otobüse bindirilirken, “Aynes’i batıranlar kına yaksın” diye bağırdı.

Tutuklanan kişilerin arasında TÜBİTAK’tan böcek davası nedeniyle ihraç edilen kişilerin de bulunduğu belirtildi. Şirket yönetiminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde çalışma ofislerine böcek konulması ile ilgili TÜBİTAK’tan ihraç edilen 3 kişiyi, finans ve insan kaynakları ile İstanbul bölümlerinin başına getirildiği iddia edildi. Ayrıca şirket üzerinden yurt dışına FETÖ’ye nakit para aktarıldığı ileri sürülürken, aynı adreste başka bir şirketin kurulu olduğu ve Angola’da faaliyet gösterdiği, şirket yöneticilerinin örgütün şifreli haberleşme sistemi olan ByLock’u da kullandıkları iddia edildi.

AYNES’İN YÖNETİMİ TMSF’YE GEÇTİ

Aynes Gıda’nın yönetiminin de 5 gün önce TMSF bünyesine geçtiği öğrenildi. TMSF tarafından görevlendirilen 9 kişilik yönetim kurulu geçtiğimiz Cumartesi sabahı şirket merkezine giderek şirketi devraldı. Hurriyet.com.tr’de yer alan habere göre, adının açıklanmasını istemeyen bir kaynak, TMSF’nin şirketi devraldıktan sonra ilk olarak bin çalışanın Aralık ayı maaşlarını ödediğini söyledi. Aynı kaynak, daha önce iflas erteleme başvurusu nedeni ile kayyumun bulunduğu şirkette, TMSF ile birlikte, kayyumların da görevinin sona erdiğine işaret etti. Aynı kaynak, TMSF’ye devir ile birlikte şirkete karşı haciz riskinin de ortadan kalktığını ifade ederek, tedarikçi alacaklarının da ödenmeye başladığını belirtti. Bir yıl önce iflas erteleme isteyen firmaya denetçi kayyum ataması yapılmıştı.

Avrupa Birliği’ne Türkiye’den ilk süt ihracatı izni alan birkaç firma arasında yer alan Aynes, Rusya’ya süt ihracat izni de almıştı. Şirket 625 milyon liralık cirosu ile Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 164’üncü sırada yer alıyor. Okul sütü ihalelerini de bir çok kez kazanan firma geçtiğimiz yıl en çok ihracat yapan firmalar arasında yer aldı. Bu nedenle firmaya geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de katıldığı törende ödül verilmişti. Ödülü firma adına bugün tutuklananlar arasında bulunan Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Özkan almıştı. Mehmet Ali Özkan bir dönem AK Parti Denizli Merkez İlçe Başkanlığı da yapmıştı. Okul Sütü ihalelerini üst üste kazanarak dikkat çeken firmanın yeni tesislerinin açılışını Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.