Peynir suyu atıklarından biyoenerji

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından gerçekleştirilen projeyle Türkiye’de ilk defa peynir suyu atıklarından enerji üretilecek. Karabük Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve TÜBİTAK’ın desteklediği proje kapsamında Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan tesislerin peynir suyu atıklarından biyoenerji üretilecek.

Karabük Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmit Atık ve Atıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.’ye (İZAYDAŞ) katı atıklardan biyoenerji üretirken, Türkiye’de ilk defa hayvansal atıklar ve ilçede bulunan peynir suyu atıklarını bir araya getirilerek biyoenerji üretecek. KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, ‘Karabük Üniversitesi olarak hep ilkleri gerçekleştirmeye gayret ettik. Türkiye’nin ilk Raylı Sistemleri Mühendisliğini, Türkiye’nin ilk Tıp Mühendisliğini, Türkiye’nin ilk Endüstriyel Tasarım Mühendisliğini ülkemize kazandırdık. Ülkemizin bir ihtiyacının daha olduğunu gördük. Fakültemizden dosyalarımızı hazırladık, Yüksek Öğretim Kurumuna arz ettik, inşallah oradan gelecek olumlu cevaba göre 2014-2015 eğitim öğretim yılında Karabük Üniversitesi’nde bir ilki daha gerçekleştireceğiz.’ dedi.

Rektör Uysal, şunları söyledi: ‘Ülkemizde biyoenerji ile ilgili Karabük Üniversitesi yatırım yapıyor, Samsun’da, Marmara Bölgesinde Karabük Üniversitesi’nin kurmuş olduğu tesisler var. En son yaptığımız bir anlaşmayla TÜBİTAK tarafından destekleniyoruz. Biyogaz üreteceğiz, hayvansal atıklar ve Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan peynir suyu atıklarını bir araya getirerek elektrik enerjisi üreteceğiz. Bunların kalıntılarından da organik gübre üreterek, doğanın kendisini yenilemesini, verimin artmasını temin etmiş olacağız. Karabük Üniversitesi çevreci bir üniversite, özellikle biyoenerji konusunda çok başarılı çalışmaları olan bir üniversitedir.’

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.