Çiğ süte 30 ay sonra zam geldi

26 Aralık Pazartesi günü gerçekleşen Ulusal Süt Konseyi toplantısından çiğ süte 6 kuruşluk zam kararı çıktı. 30 aydır 1,15 lira olan çiğ süt referans fiyatı 1 Ocak 2017’den itibaren 1 lira 21 kuruş oldu.

Dün gerçekleşen Ulusal Süt Konseyi yönetim kurulu toplantısında üretici temsilcileri çiğ süt referans fiyatının 1 Ocak 2017’den itibaren 1 lira 3o kuruş olmasını istediler. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına konsey yönetiminde yer alan Hayvancılık Genel Müdürlüğü yetkilileri ise fiyatın 1 lira 25 kuruş olmasını önerdi.

Ancak sanayici temsilcileri, üreticilerin ve Bakanlık temsilcilerinin taleplerine fiyatın yüksek olduğu gerekçesiyle karşı çıktılar. Fiyatın artmaması gerektiğini savunan sanayiciler fiyat artışı kararı alınması durumunda bu karara uymayacaklarını dile getirdiler. Sanayici temsilcileri fiyatın aynı kalmasına gerekçe olarak iç piyasadaki durgunluk ve ihracat pazarlarındaki sıkıntıları öne sürdüler. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği toplantıya birkaç defa ara verildi.

Üretici temsilcileri ve Bakanlık yetkililerinin fiyatın artması konusunda ısrarcı olması üzerine toplantıdan, 2017 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt referans fiyatının soğutma primi dahil 1 lira 21 kuruş olması kararı çıktığı öğrenildi.

Konseyin aldığı bu kararla yüzde 3,5 yağ oranı ve yüzde 3,1 protein içerikli çiğ süt için soğutma primi dahil tavsiye edilen fiyat litre başına 1 lira 21 kuruş oldu. Böylece 2014 yılı Temmuz ayından beri  1 lira 15 kuruş olan çiğ süt fiyatları, 30 ay sonra ilk defa zamlanmış oldu.

Yeni fiyatı uygulama zorunluluğu yok

Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı fiyat adından da anlaşılacağı üzere tavsiye fiyatı… Ancak süt tozu, ihracat ve benzeri devlet desteklerinde çiftçiden referans fiyattan alım zorunluluğu getirilebiliyor. Ancak Bakanlığın fiyat baskısını aşmak için çiğ süt alımları kağıt üzerinde referans fiyat üzerinden yapılıyor. Ancak ceza primleri, iade faturalar ve yem satışlarıyla sanayici kesim çiğ süt maliyetlerini istedikleri gibi ayarlayabiliyor. Ayrıca çiğ süt alımları aracılar ve müteahhitler üzerinden yaparak istedikleri fiyatı üreticiye dayatabiliyorlar.

Çiğ süte 30 ay sonra gelen 6 kuruşluk zammın üretici, sanayici ve tüketici başta olmak üzere tüm sektör paydaşlarına hayırlı uğurlu olsun.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.