Oduncunun biri düzenli olarak günlük tutuyormuş. Bu durum eşinin dikkatini çekmiş. Ve bir gün gizlice günlüğü okumaya karar vermiş, rastgele sayfaları çevirmeye başlamış… 20 Kasım bugün odun geldi kestim, 21 Kasım bugün odun geldi kestim, 22 Kasım bugün odun gelmedi yattım, 23 Kasım bugün odun geldi kestim… Günlük böylece uzayıp gidiyormuş. Süt üreticisinin durumununda oduncunun günlüğünden bir farkı kalmadı. Süt kıymetlenince inek alıp besliyor, süt ucuzlayınca ineğini kesiyor. 2009’da süt 45 kuruş olunca birçok üretici daha fazla zarar etmemek içim ineğini kasaba vermişti. Bu yıl süt 75 kuruşlarda ve üretici para kazanabiliyor. Bu sefer üretici hayvan alıp sürüsünü artırmaya çalışıyor. Ancak bu yıl artan hayvancılık yatırımları nedeniyle
2011’de süt fiyatlarının yeniden düşüşe geçeceği dillendiriliyor.
Türkiye sütçülüğünün geleceği
2009 yılında 5 yıl içinde süt üretiminin 24 milyon tona çıkarılması hedefleri konuşuluyordu. Yani 12 milyon ton olan süt üretiminin 5 yıl içinde ikiye katlanması hedefleniyordu. Hem de 24 milyon ton hijyenik süt… Ancak bazı çevrelerce, daha ilk yıl süt üretimi 12 milyon tondan 9 milyon tona düştüğünü iddia ediliyor. Türkiye sütçülüğünün geleceğinden ve hedeflerinden kim sorumlu. 24 milyon ton süt hedefi nerdeyse hiç konuşulmaz oldu. Artık sütçülük günübirlik sorunlarla boğuşmaktan kurtarılmalı ve geleceğini tartışabilmeli. Tüm paydaşlarıyla birlikte ortak hedefler belirleyip, gündemini de bu hedefler doğrultusunda belirlemeli.
Derginin içeriğini zenginleştirmek sizin elinzde
Sektör mensuplarının ve dergimizin okuyucularının diikatini bir noktaya çekmek istiyorum. 5 yıldır her sene başında yıılık yayın planını açıklıyoruz, ayrıca her sayıya başlamadan da o sayının konularını duyuruyoruz. Dosya konuları başta olmak üzere dergide yer alan haber ve yazılara katkıda bulunabilirsiniz.Sütçülüğün bilgi, haber ve yayın merkezi olan Süt Dünyası her türlü görüş, öneri ve katkınıza açıktır. Görüşlerinizin dergide yer alması için lütfen yazınız ve önerilerinizi bizimle paylaşınız.
Sütçülüğün gündemi Süt Dünyası’nda
Bu sayıda dosyaları daha çok derleme şeklinde işledik, detaylara giremedik. Kapak dosyasında, süt endüstrisinde ambalaj kullanımını ele aldık. Özel dosyada küçükbaş hayvancılığın sorunlarına ve çözüm önerilerine değindik.
Gündem dosyasında ise hububat fiyatlarındaki hareketliliğin sütçülüğü nasıl etkileyeceğini işledik. Sütçülüğün gündeminin ön sıralarında et fiyatları, hayvan ithalatı ve yeni yatırım fırsatları yer alıyor. Ayrıca bu sayıda iki önemli bilimsel makaleye yer veriyoruz. Keçi sütünün özellikleri ve pazarlanması makalesini küçükbaş hayvncılık dosyasının devamı olarak yayınlıyoruz. Diğer makale ise, peynirde aroma oluşumuyla ilgili.… Üniversitelerden ve akademik çevrelerden gelen yoğun istek üzerine bilimsel makalelere daha çok sayfa ayımaya çalışacağız.
Gelecek sayıda buluşmak dileğiyle, esen kalın.