Süt sektörünün geleceği nasıl şekilleniyor?

Süt sektörü hızla büyüyor. Süt üretimi son 10 yılda 8,4 milyon tondan 18,2 milyon tona çıktı.

Türkiye, Avrupa’nın üçüncü, dünyanın dokuzuncu büyük üreticisi konumunda. Son 10 yılda 24 bin yeni çiftlik kuruldu. 50 baş ve üzeri sığırcılık işletmesi sayısı ise 28 bin 412’yi geçti.

Türkiye tarihinde ilk defa geçen yıl gebe düve ve damızlık saanen keçisi ihraç etti. Hayvansal hasılamız 18 milyar doları geçti, hayvansal ürün ihracatı 1,5 milyar dolara yaklaşırken, süt ürünleri ihracatı ise geçen yıl 243 milyon doları buldu.

Hayvan varlığında, süt üretiminde ve sanayide işlenen süt miktarındaki artış yeni bir hayvancılık politikasının sonucu olarak ortaya çıktı.

Yukarıdaki sözleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Dünya Süt Günü nedeniyle Ankara’da düzenlenen Süt Değer Zinciri Konferansı ve Süt Günü Kahvaltısında söyledi. Bu iki etkinlikte hükümetin hayvancılık politikalarını anlatan Eker, sütün geleceğinin nasıl şekilleneceğiyle ilgili önemli ipuçları verdi.

Bakan Eker’in açıklamalarına göre hükümetin hayvancılıkla ilgili gelecek planları ve 2023 vizyonu şöyle:
– Küçük aile işletmelerinin fiziki ve genetik alt yapıları geliştirilecek.
– Hayvansal üretimde kırsal istihdam artırılacak.
– Süt fazlası oluşmaması için süt / et dengesini sağlayacak projeler hazırlanacak.
– Sığırcılık ölçek ekonomisine uygun olarak geliştirilerek modern süt çiftlikleri yaygınlaştırılacak.
– GAP, DAP, KOP ve DOKAP bölgelerinde et hayvancılığı üretim havzaları oluşturulacak.
– Sözleşmeli süt tedarik mevzuatı hazırlanacak.
– Et ve Süt Kurumu’nun piyasadaki etkinliği artırılacak.
– Çiğ sütte somatik hücre ve bakteri sayısı çağdaş normlara ulaştırılacak.
– Çiftliklerin ihtiyaç duyduğu ara ve teknik eleman (hayvan bakım ve besleme) açığını kapatmak için projeler geliştirilecek.
– Şaptan ari bölge çalışmaları genişletilecek. 2018’de Trakya ‘aşısız hastalıktan ari bölge’, Ege ve Marmara ise ‘aşılı hastalıktan ari bölge’ statüsüne kavuşacak. Anadolu’nun diğer bölgelerinin de 2023 yılına kadar ‘aşılı ari ülke’ statüsüne kavuşturulması hedefleniyor.
– Endüstride işlenen süt miktarı 2023 yılında 12 milyon tona çıkarılacak, şu anda bu miktar 8 milyon ton.
– İnek başına ortalama süt verimi 2023 yılında 7 milyon tona çıkarılacak, şu anda bu rakam 3 ton.
– Süt ürünlerinin ihracat potansiyeli geliştirilecek.

Anadolu coğrafyası sığırdan ziyade koyun yetiştiriciliğine daha elverişli. “Buğdayla koyun, gerisi oyun” atasözü de bunu doğruluyor. Atalarımızın Anadolu coğrafyasıyla ilgili tespitleri dikkate alınarak coğrafyanın zorunlu kıldığı üretim ve yaşam biçimi desteklenecek.

İklimimiz sütün çeşitli ürünlere dönüştürülmesi suretiyle tüketildiği bir yaşam biçimini zorunlu kılıyor. Ancak küreselleşen Türkiye yeni bir gıda kültür sistemine geçiyor.

Dünyada yaygın olan süt içme alışkanlığı ülkemizde de artırılacak. Yeni nesillere süt içme alışkanlığı kazandırmak için Okul Sütü kampanyası devam edecek.

Tarım Bakanı Mehdi Eker’in hükümetin hayvancılık politikaları ve sütçülüğün geleceğiyle ilgili çizdiği çerçeve bu. Gelecek planları yaparken dikkate almanızda yarar var.

>> İbrahim Gümüş

Gazeteci-Yazar, Süt Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde Gazetecilik eğitimi aldı. Ulusal gazete ve TV'lerde muhabir, editör ve yönetici olarak çalıştı. Kurumlara ve markalara iletişim danışmanlığı yaptı. Halen Creavizyon İletişim Danışmanlığı ve Süt Dünyası Dergisinde yönetici olarak görev yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.