Prof. Dr. Tayfun Özkaya yazdı… Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çiğ sütün doğrudan arzına ilişkin şunları söyledi: “Sağlıklı ve güvenilir çiğ sütü; bizzat üreticileri de doğrudan tüketiciye satabilir, süt üreticilerinden süt alan yerel perakendeciler de tüketiciye satabilir, dolayısıyla çiğ süt satışının yasaklanması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.” Amaçlarının vatandaşların sağlıklı çiğ süt tüketmeleri için üretim ve …
Devamını oku »Bakanlık Et ve Süt Kurumu’na havanda su dövdürüyor
Çapar Kanat yazdı… Et ve Balık Kurumu’nun ismi ve Et Ve Süt Kurumu (ESK) olarak değiştirildiğinde çiğ süt üreticilerinin umudu olmuştu. Ne de olsa yeni ismiyle kuruma çiğ süt piyasasına düzen verme görevi verilmişti. ESK bu görevi çiğ sütün fazla olduğu dönemlerde onu parasal teşvikle süt tozu yaptırarak fazla olan çiğ sütü bu yolla piyasadan çekmekti. Süt tozu yoluyla piyasadan …
Devamını oku »Çiğ süte özgürlük
Prof Dr. Mehmet Derviş Kılınçkaya, editörlüğünü yaptığı “1930 Sanayi Kongresi Cilt:1” adlı eserde ayakkabı sanayicileri için şöyle diyordu: “Sanayinin gelişmesi için köylünün yaptığı çarık yasaklanmalı”. Köylünün ürettiği çarık yasaklanmadı ama sanayiciler bürokrasiyi zoonoz hastalıklar ve mikropla korkutarak 1931 yılında çiğ sütün doğrudan tüketiciye satışını yasaklattılar. Anadolu topraklarında yaşayan insanlarımız binlerce yıldır çiğ sütü kaynatarak yoğurt ve diğer süt ürünlerini yapıyorlardı. Peyniri …
Devamını oku »Yokohama Süt Zirvesi’nin ardından
Geçen hafta Uluslararası Sütçülük Federasyonu (International Dairy Federation – IDF) tarafından Japonya’nın Yokohama kentinde süt zirvesi düzenlendi. Yokohama’ya gitmek için önce İstanbul’dan yaklaşık 12 saatlik bir uçak yolculuğu sonrası Tokyo Narita Havalimanına iniyorsunuz. Oradan Yokohama otobüsle yaklaşık bir saat 20 dakika. Çok hoş bir şehir Yokohama… Deniz kenarında. Japonya’nın her tarafında olduğu gibi insanlar güleç ve son derece saygılı. İnsan …
Devamını oku »Süt üreten işletmelerin zarar etme nedenleri
Geçmişte olduğu gibi bugün de, gelecekte de her zaman önemini koruyacak bir sektördür tarım ve hayvancılık. Bunun yanında hayvancılık oldukça bereketli bir iştir. Kendi demirbaşlarını yani anaç ve yavrularını durduğu yerde doğal yolla kendi kendine arttıran ender işlerdendir. Böyle bereketlidir de neden ülkemizde hayvancılık yapmaya kalkışan özellikle süt üretmeye çalışan yatırımcılarımızın bir kısmı destek ve teşviklere rağmen hüsrana uğramaktadır? Diğer …
Devamını oku »Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim alımı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, mezbahalarda denetim işinde görevlendirilmek üzere ‘Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim’ alımını ‘ihale’ yöntemiyle yapması, meslek kuruluşlarının tepkisini çekiyor. Bakanlığa bağlı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, ‘Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim’ alımlarına başladı. Ancak 5996 sayılı kanunda yer alan, ‘Kesimhanelerde, kesim öncesi ve sonrası muayeneler ile et parçalama işlemi yapılan yerlerde muayeneleri ve diğer resmi kontrolleri yapmak üzere resmi …
Devamını oku »Süt fiyatları, basmakalıp yanlışlar ve düzenlenemeyen piyasa
Ulusal Süt Konseyi, kendi ifadeleri ile (misyonları); sektörün gelişimi için bilimsel yollarla politika üretir, uygulanmasına öncülük eder ve piyasa düzenlenmesinde görev üstlenir. Kuruluşu 2008. Şimdiye kadar ‘politika’ ‘öncülük’ ve ‘düzenleme’ hususunda herkesin bir şeyler beklediği Sayın Bakanın bile sıkışınca topu attığı kurum sonunda Türkiye’de bir litre çiğ sütün ortalama maliyetini açıkladı. Yönlendirenler üreticiler ama kurumun girdiği yol yanlış. Hiç kar …
Devamını oku »Japonya’da ayran
Japonya’nın önde gelen süt ürünleri firmalarından biri önümüzdeki dönemde Türk Ayranı üretmek için çalışmalara başlamıştır. Bu kapsamda ilgili çalışma hakkında bilgi sunma ve destek alma düşüncesiyle Müşavirliğimizi ziyaret etmişlerdir. Özellikle bu yıl içerisinde tuzlu ürünlerin piyasada rağbet görmesi, tuzlu olan ayran ürünümüzün pazarda başarıyı yakalayabileceği düşüncesiyle böyle bir projeyi başlatmış olabileceklerini akla getirmektedir. Lakin Japonya’da hali hazırda yoğurttan mamul içeceklerin …
Devamını oku »Uzun vadeli çözümler aranmalı *
Hububat ambarı olan ülkemizde bu sene yaşanan kuraklık neticesinde, bitki gelişimi yetersiz oldu ve özellikle buğday boyları kısa kaldı. Bu sadece kaba yem sektörünü değil, kesif yem ve un sektörünü de etkiledi. Türkiye’nin şu anda kaba yem, kesif yem ve yem ham maddesi açığı 13-14 milyon tonu buluyor. Türkiye kuraklık dönemlerinde kendi topraklarında yetişmeyen soya açısından sıkıntı çekebilir ancak yem …
Devamını oku »Yonca’nın dördüncü yaprağı İspanya’da mı?
1990’lı yılların sonlarında Girit’teki iş gezisi esnasında, tüm yem bayilerinde dehidrate edilmiş yonca peletin yoğun satışını izlemiştim. Akabinde yaptığım çalışmalarda, bu yem çeşidinin İspanya’dan ithal edilmesinin ülkeme büyük yararlar sağlayacağı gerçeği ortaya çıktı. Dehidrate edilmiş yonca peletin ithal edilmesinin yararlarını ise şöyle sıralayabiliriz; Ekim alanı olarak İspanya’nın üstünlüğü (Her bir üreticinin binlerce, on binlerce dönümde yonca ekimi yapıyor olması), Biçimden …
Devamını oku »Türk halkı ve süt
Süt, besin maddeleri yönüyle doğada üretilen en değerli ve en doğal besin kaynaklarından biridir. Ancak yıllardır Türk halkının yeterince süt içmediği hususu, birçok bilim adamı, araştırmacı, politikacı, sektör temsilcileri ve hatta halkımız tarafından sürekli dile getirilmiştir. TÜİK verilerine göre kişi başına yıllık süt tüketiminin Amerika’da 400 litre, Avrupa’da 360 litre, buna karşın Türkiye’de sadece 26 litre olduğu belirtilmiştir. Yıllardır yöneticilerimiz, …
Devamını oku »Küreselleşen süt
Sizin modeliniz hangisi? Model 1 Brezilya ve ABD’den GDO’lu mısır ve soyalar ithal edilir. Bunlar olmaksızın hayvan beslenemeyeceği ileri sürülür. Ayrıca GDO’ya karşı olanların teknoloji düşmanı olduğu söylenir. Yem hammaddeleri Orta Anadolu’da bir yem fabrikasına süt yemi haline getirilmek için taşınır. Yemlerin bir kısmı bozulursa aflotoksin sorunu çıkabilir. Halk yatıştırılır. Süt yemleri Antalya’da süt üreticisine gelir. Üretilen çiğ süt yabancı veya yerli …
Devamını oku »Hayvansal gıdalarda kalıntı sorunu
Veteriner Hekimliğinde kullanılan ilaçlar hayvanlarda hastalıkların önlenmesi ve sağaltımı, davranışların değiştirilmesi, gelişmenin hızlandırılması, yemden yararlanmanın ve verimin artırılması amaçlarıyla uygulama alanı bulurlar. Veteriner ilaçları içerisinde kullanım boyutu açısından ilk sırayı kemoterapötik ilaçlar alır; bununla birlikte hormon, vitamin, mineral vb maddeler de yaygın şekilde kullanım alanına sahiptirler. Özellikle antibiyotiklerin kullanılması ile geçmişte hayvanlarda önemli kayıplara yol açmış birçok hastalık bugün daha ortaya …
Devamını oku »Çin’de Türkiye süt sektörü için bir fırsat mı doğuyor?
Hollanda merkezli uluslararası finans devi Rabobank’a göre tüketimdeki artışlar ve tedarikin sınırlı olması, süt sektöründe kârlılık oranlarını artıracak gibi gözüküyor. Bir çok finans grubu ve global pazar oyuncusu bu saptamalarda buluşuyor. Uzak Doğu’daki afetler de arzın artan talebe cevap verememesine yol açıyor. Batıda gelişmiş ülkelerin gerilemeyen tüketimi, Uzak Doğu’daki güçlü ekonomik kalkınma sonucunda Çin’de oluşan güçlü tüketim artışı… Öte taraftan …
Devamını oku »Türk tarım sektöründe ‘İş Yapamama’ kültürü *
17. yüzyıl İngiltere’sinde yaşamış ünlü şair ve oyun yazarı John Dryden “Savaş, kralların ticaretidir ve aslan olmak koyun olmaktan iyidir!” der. John Dryden üç yüz yıl sonra tekrar hayata gelse –değişen dünya koşullarını da göz önünde bulundurarak– muhtemelen bu kez bu sözü “Ticaret, başkanların savaşıdır…” şeklinde değiştirir; ama yine de aslan olmayı koyun olmaya yeğlerdi. Aslanların koyun, koyunların aslan olduğu …
Devamını oku »