Kelkit’te organik süt paneli

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 16-17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen Kelkit Organik Tarım ve Hayvancılık Festivali kapsamında, Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu’nda Organik Süt ve Gıdaların Beslenme ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi konulu bir panel düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi’nden Doç. Dr. Vecihi Aksakal’ın moderatörlüğünü yaptığı panele, Avustralya’nın Newcastle Üniversitesi’nden Prof. Carlo Leifert, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mine Sibel Gürün ve Ege Ünversitesi’nden Prof. Dr. Harun Reşit Uysal katıldı.

Gümüşhane Üniversitesi, Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Organik Ürünler’in desteklediği panele, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın ilgili birimleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler, organik ürün üreticileri, çevre yörelerden organik hayvancılık yapan çiftçiler, ulusal ve yerel basın mensupları da ilgi gösterdi.

Dünyada organik tarım ve hayvancılık yayılıyor
Son 50 yılda tarımda büyük verim artışının yakalanması için bitkisel ve hayvansal üretimde yoğun üretim tekniklerinin kullanıldığı, ancak bu amaçla kullanılan kimyasal girdilerin toprağı, suyu ve havayı kirlettiği belirtilen panelde; ekosistemin, çevre ve insan sağlığının hızlı bir şekilde bozulmasına neden olduğu ve bu yüzden de sürdürülemeyen bir gelişmenin de eşiğine gelindiği vurgulandı.

Panelde, dünyada havayı, suyu ve toprağı kirletmeden, çevreyle dost, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık yöntemlerinin geliştirilmesine her geçen gün daha fazla gereksinim duyulduğu, son yıllarda hızla gelişme gösteren doğa dostu bu yeni yöntemin adının organik tarım/hayvancılık olduğu ve Kelkit’in de organik hayvancılığın Türkiye’deki merkezi olma yolunda ilerlediği dile getirildi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.