Yörsan çiftçiye 22 milyon lira ödeyecek

HayKoop Balıkesir Bölge Birliği üyesi kooperatifler ve üreticileri 4 aydır süt paralarını alamadıkları için Yörsan fabrikası önünde Cuma günü süt dökme eylemi yapacaklardı. Süt paralarını alamadıkları için eylem yapacak olan üreticiler ile Yörsan arasında uzlaşma sağlandı. Yörsan bu hafta üreticilere 22 milyon lira ödeyecek.

Haykoop Bölge Birliği Başkanı Faruk Özen Süt Dünyası Dergisine yaptığı açıklamada, Yörsan ile uzlaşma sağlandığı için eylem yapmaktan vazgeçtiklerini söyledi. Varılan anlaşmaya göre Yörsan, bir hafta içerisinde (1 -8 Eylül tarihleri arasında) günlük dilimler halinde 22 milyon lirayı üreticinin hesaplarına yatıracak.

“Artık dayanacak gücümüz ve sabrımız kalmadı, bıçak kemiği kesti” diye konuşan Haykoop Balıkesir Bölge Birliği Başkanı Faruk Özen, süt paralarını ödemesi için Yörsan’a 1 Eylül’e kadar süre verdiklerini açıklamıştı. Özen, taleplerinin karşılanmaması halinde 2 Eylül Cuma günü Yörsan’ın Susurluk’taki fabrikasının önünde basın açıklaması ve süt dökme eylemi yapacaklarını duyurmuştu. Ödeme yine yapılmazsa 6 Eylül Salı günü de noter kanalıyla ihtar çekip alacaklarının takibi için yasal süreci başlatacaklarını bildirmişti.

Başkan Faruk Özen’in Yörsan önünde süt dökme eylemi yapacaklarını açıklamasının ardından Yörsan yönetiminden bir heyet Haykoop Balıkesir Bölge Birliğini ziyaret etti. Yörsan heyeti, ürünlerini marketlere çok uzun vadelerle sattıklarını, batan birkaç markette alacaklarının kaldığını, bu nedenle finansal sorunlar yaşadıklarını dile getirdiler. Piyasalarda yaşanan sıkıntılardan dolayı ödeme yapamadıklarını açıklayan heyet, ancak bunların hiçbirinin çiftçinin parasını ödeyememenin mazereti olamayacağını, üreticilerin taleplerinde haklı olduğunu, üreticinin parasının ödenmemesinin kabul edilecek bir davranış olmadığını ifade ettiler.

Yapılan görüşmeler sonufaruk_ozen_haykoopcunda Yörsan heyeti ile Haykoop Balıkesir Birliği arasında anlaşmaya varıldı. Birlik Başkanı Faruk Özen varılan uzlaşmayı Süt Dünyası Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Gümüş’e şöyle anlattı: “İçeride olan 3 aylık süt paramızın bayram öncesinde hesaplarımıza yatırılmasını istemiştik. 1 Eylül itibariyle bir aylık süt parasının tamamını ödediler. Önümüzdeki hafta Perşembe günü (8 Eylül’de) bir aylık süt paramızı daha ödeme sözü verdiler. Biz bayram öncesinde üç aylık alacağımızı istemiştik, pazarlık sonucunda iki aya razı olduk. Vardığımız uzlaşma sonucunda kalan bir aylık alacağımızı da bayram sonunda (19-20 Eylül tarihlerine) alacağız.”

Çözümden tüm çiftçilerin yararlanmasını istedik

Bayram öncesinde iki aylık ödemeye niçin razı olduklarını Başkan Özen şu sözlerle açıkladı: “Diğer üreticilere de ödeme yapabilmek için Yörsan bizden özveride bulunmamızı istedi. Diğer üreticilere de süt paralarının ödenecek olması nedeniyle bu özveride bulunduk. Bu piyasadaki tüm süt üreticilerinin sorumluluğunu hissederek, bayram öncesi diğer üreticilere de ödeme yapılsın diye bir aylık alacağımızın bayram sonrasına ertelenmesini kabul ettik. Sadece kendi üyelerimizin değil tüm üreticinin sorununun çözümü adına bu fedakarlığı yaptık. Çünkü sadece kendi üyelerimiz değil Yörsan’a süt veren tüm çiftçiler parasını alamadığı için mağduriyet yaşıyor. Bu çözümden tüm çiftçilerimizin yararlanmasını istedik.”

Varılan uzlaşma doğrultusunda Yörsan bir hafta içerisinde (1 -8 Eylül tarihleri arasında) günlük dilimler halinde üreticinin hesaplarına 22 milyon lirayı yatırmayı kabul etti. Ödemenin ilk dilimi 1 Eylül Cuma günü yapıldı. 8 Eylül Perşembe günü akşamına kadar üreticilerin hesaplarına 22 milyon lira aktarmış olacak.

Yörsan ile vardıkları uzlaşmayı Süt Dünyası’na değerlendiren Birlik Başkanı Özen şunları söyledi: “Biz süt verdiğimiz Yörsan’a düşman değiliz, onlarla paydaşız. Bu tür olumsuzluklar nedeniyle çok köklü bir firma olan Yörsan’ın prestiji ve marka değeri de zarar görüyor. Balıkesir Haykoop olarak Yörsan’a daha önce günde 150 ton süt veriyorduk. Ödemelerde aksama olunca 150 ton sütün yarısını başka firmalara kaydırdık. Şu anda günlük 75 ton süt veriyoruz. Günde 650 ton süt işleyen Yörsan’a biz 75 ton süt veriyoruz, 575 ton sütü de diğer birlikler çatısı altında örgütlenmiş üreticiler veriyor.”

Verilen sözler tutulmazsa tüm çiftçiler ayaklanacak

Yaptıkları çıkışa cevap aldıkları için üreticinin memnun olduğunu dile getiren Özen, yaptıkları görüşmede Yörsan yönetimine de şu mesajı verdiklerini kaydetti. “Yörsan’ın Abraaj Grubuna devrinden beri 2 yıldır aynı sözleri duymaktan bıktık. Yörsan’a eski günlerin hatırına bağlılık gösteren köylerimiz ve çiftçimiz de var. Ancak bu şekilde devam edemeyiz. Eylül’ü böyle atlattıktan sonra Ekim ayında yine eski düzen devam edecekse, bize yine süt dökmeye geliyoruz dedirtmeyin. Biz bunu yapmaktan hoşlanmıyoruz. Ödemelerin bir program dahilinde yapılmasını istiyoruz. Çiftçinin alacağı parayı daha fazla ötelemeye hakkınız yok. Eğer böyle devam ederse size süt veren tüm üretici örgütleri ve çiftçilerin ayaklanacaktır.” Özen, bu mesajına karşılık Yörsan heyetinin, Ekim ayı ve daha sonrasında bu tür aksamalara mahal bırakmamaya gayret edeceklerine dair söz verdiklerini bildirdi.

Sosyal medyada kampanyalar başlatarak firmalarla üretici örgütlerini birbirine düşürmek isteyenlerin olduğuna dikkat çeken Faruk Özen, bu tür davranışları tasvip etmediklerini ve dikkate almadıklarını söyledi. Özen, Süt Dünyası aracılığıyla süt sektörünün tüm paydaşlarına şöyle seslendi:

“Bizler süt üreten çiftçinin bekası, hayatı için ülkenin içinde olduğu genel duruma bakarak böyle bir çıkışla bir sorumluluk aldık. Bu sorumluluğu hem süt firmalarının, hem üreticilerin hem de üretici örgütlerinin alması gerekiyor. Herkes sorumluluğunu yerine getirsin, kimse bu konuyla ilgili kişisel şovlara kalkışmasın. Herkesi mensubu olduğu bu camiaya, çiftçilerimize ve geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyorum. Bizim için çiftçimizin aldığı sütü alıp işleyen her firma önemlidir. Ancak firmaların da çiftçiyi kaderine razı olan ve kendilerinin koyduğu kurallara uyan bir topluluk olarak görmemelerini tavsiye ediyorum. Tüm Türkiye’de firmaların konuya bu anlayışla yaklaşmalarında yarar var. Üretici de süt firması da paydaş olmanın getirdiği sorumlulukla hareket etmeli. Biz şu anda böyle bir sorumlulukla hareket ederek çözümün bir parçası olmayı tercih ettik. Doğru bir karar aldığımızı düşünüyoruz, takdir üreticilerindir. Herkesi de bu süreçte sağduyulu davranmaya davet ediyorum.”

Ekim ayında Bakan Çelik ile görüşeceğiz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bakan Faruk Çelik ile Ekim ayında bir görüşme yapacaklarını da hatırlatan Özen, “Genel Başkanımız Ahmet Ertürk, İzmir Haykoop Başkanı Mahmut Eskiyörük ve ben üçümüz Ekim ayı ortasına kadar Bakan Çelik ile bir araya gelerek sütün kış şartlarını ve sektördeki son durumu değerlendireceğiz. Şu anda süt talep edilmiyor. Şu anda süt talebi yoksa Aralık, Ocak ve Şubat aylarında üreticiyi çok sıkıntılı bir dönem bekliyor demektir. Bunun önceden tedbirini almak lazım” diye konuştu.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.