Ulusal Süt Zirvesi İzmir’de yapıldı

Bu yıl ilk kez düzenlenen Ulusal Süt Zirvesi sektörü buluşturdu. Zirveye Tarım Bakanı Eker, Gürcistan Acara Özerk Bölgesi Tarım Bakanı Surmanidze ve IDF Başkanı Doyle başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Bu yıl ilk kez gerçekleşen “Ulusal Süt Zirvesi 21-23 Mayıs tarihlerinde İzmir Çeşme Altınyunus Hotel’de yapıldı. Zirvenin açılışına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Gürcistan’ın Acara Özerk Bölgesi Tarım Bakanı Donari Surmanidze ve Uluslararası Sütçülük Federasyonu Başkanı Richard Doyle başta olmak üzere sektörden çok sayıda katılım oldu.

Süt Dünyası Dergisinin de katılarak okuyucularıyla buluştuğu zirvenin açılışında bir konuşma yapan Tarım Bakanı Mehdi Eker, okul sütü projesini ve bakanlığın uygulamalarını anlattı. Bakan Eker konuşmasında şunları söyledi: “Okul sütü projesi başlattık. Bunu da maalesef siyasi hesaplarla birileri lekelemeye çalıştı. Türkiye tarihinde böyle büyük bir proje uygulanmadı. 2002’de 4 vilayette pilot uygulama dışında böyle uygulama yok. O dönemde de rahatsızlanma olmuştu. Bunları görmezden geliyorlar. Biz dağıtılan sütlerin binlercesini analiz ettik. Bir tane hastalık yapacak bakteri bulunmadı. Laktoz intoleransı sebebiyle bu rahatsızlıklar oldu. Bir tane çocuk sütten zehirlenmedi.”

Zirvenin açılışında bir konuşma yapan Gürcistan’ın Acara Özerk Bölgesi Tarım Bakanı Donari Surmanidze ise, Türkiye ile Gürcistan arasında ticari ilişkilerin geliştiğine dikkat çekerek, “Türkiye bizim için çok önemli bir ortaktır. Gürcistan’ın ithalat yaptığı birçok ülke var. Ama ilk sırada Türkiye geliyor, Gürcistan ithalatının yüzde 65’i Türkiye’den yapılıyor. Devlet olarak vergileri kolaylaştırdık. Yabancı sermayeye teşviklerimiz var. Enerji kaynaklarımız daha ucuz” diyerek Türk işadamlarını bölgeye yatırım yapmaya çağırdı. Zirvede Uluslararası Sütçülük Federasyonu IDF Başkanı Richard Doyle de bir konuşma yaparak, IDF’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

DÜNYA SÜT ZİRVESİ İZMİR’DE YAPILSIN

Zirve açılış konuşmalarında öne çıkan konulardan biri de Türkiye’nin 2016’da Uluslararası Sütçülük Zirvesine talip olmasıydı. Ülke olarak bu tür uluslararası toplantılara ev sahipliği yapacak duruma deldiğimizi söyleyen Bakan Eker, “2016 yılında Uluslararası Sütçülük Zirvesi’nin Türkiye’de olmasını istiyoruz. Ama nerde olur? İzmir’de olur. Çünkü Sütçülüğün merkezi İzmir’dir.” şeklinde konuştu. İzmir Valisi Cahit Kıraç da, “Uluslararası Sütçülük Federasyonu Başkanı Richard Doyle’ye seslenmek istiyorum. 2016 Uluslararası Süt Zirvesi’ne buradan aday olduğumuzu söylemek istiyorum. Sütün başkenti İzmir’in bunu hak ettiğini düşünüyorum. Sütün gelişmesinde bu zirvenin katkılar sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, “Türkiye süt üretiminin yüzde 10’u İzmir’de. Dünya Süt Zirvesi’ni 2012’de sonra İsrail’de sonra Japonya’da sonra Türkiye’de yapacakmışız. Bu tarihi lütfen öne çekelim ve bu Zirve’nin yeri İstanbul Lütfü Kırdar değil. İzmir olsun.” diyerek çağrıda bulundu. Zirvede ünlüler, toplumu süt içmeye özendirmek amacıyla düzenlenen “Süt için süt, içirin” kampanyası kapsamında “süt bıyığı” için objektif karşısına geçti. Arda Esen, Güney Esen, Hakan Eratik, Pınar Esen, Yavuz Seçkin, Yeşim Salkım ve Zeynep Mansur beyaz bıyıklı halleriyle poz verdi.

Çeşitli oturumların yapıldığı zirvede iki gün boyunca süt sektörünün sorunları tartışıldı.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.