Türkiye’nin önde gelen ambalaj üreticilerinden Sarten Ambalaj, süt ve süt ürünleri sektörüne yönelik ambalaj çözümlerini bir çatı altında topladı. Firma, bu amaçla 2012 yılında Karacabey’de Kurduğu Dairy Pak fabrikasıyla süt sektörüne yönelik ürün gamı çeşitliliğinde pazar lideri olmayı hedefliyor.
Sarten Ambalaj, 40 yılı aşkın süredir başta gıda sektörü olmak üzere birçok sektöre yönelik ambalaj üretimi gerçekleştiriyor. Silivri, Gebze, Karacabey, Gemlik, Manisa, Ayvalık ve Adana bölgelerinde yer alan 9 fabrikasıyla hizmet veren firma, gıda sektörünün önde gelen markalarının da ambalaj ihtiyacını karşılıyor.
Sarten’i diğer ambalaj markalarından farklı kılan nokta ise süt ve süt ürünlerine yönelik ambalaj üretimi yapan bir fabrikaya sahip olması. Mart 2012’de fiili olarak üretime başlayan Sarten Dairy Pak fabrikasının açılışı Mayıs 2012’de yapılmıştı. Bursa’nın Karacabey ilçesinde faaliyet gösteren Sarten Karacabey Dairy Pak fabrikasında büyük oranda süt ve süt ürünlerine yönelik ambalaj üretiliyor. Haliyle süt ürünleri ambalajlarında ihtiyaç duyulan yüksek kalite ve hijyen standartlarını karşılamak da fabrikanın en büyük önceliği… Bu kategoride Nestle, Yörsan, Sütaş, Pınar, Sek gibi sektörün önemli markalarına hizmet veren Karacabey Dairy Pak’ta, BRC ve TESCO standartlarında üretim yapılabilmesi için yaklaşık 10 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı.
SARTEN İÇİN KARACABEY’İN ÖNEMİ
Dairy Pak yatırımının ayrıntılarına ve Sarten’in sektörle ilgili hedeflerine geçmeden önce firmanın neden böyle bir fabrika için Bursa Karacabey’i seçtiğine bakmakta yarar var. Aslında Karacabey, Sarten için yeni bir yer değil, hatta firma için son derece önemli bir ilçe çünkü Karacabey’de Türkiye’nin önde gelen gıda üreticilerinin üretim tesisleri yer alıyor. Sarten’in de bölgede Dairy Pak dışında bir fabrikası daha bulunuyor. Sarten Ambalaj, bölgedeki ilk fabrikası olan Sarten Karacabey’de, 1997’den bu yana Tat, Tamek, Dardanel, Tukaş gibi Türkiye’nin önde gelen gıda şirketleri için teneke kutu üretiyor. Dairy Pak fabrikası için de bu bölgenin seçilmesinin nedenini Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir şöyle açıklıyor:
‘Bursa, özelde de Karacabey’in bulunduğu bölge, süt ürünlerinde Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden biri. Hem süt ve süt ürünleri hem de diğer gıda ürünlerinin üretimini yapan müşterilerimizin yoğun olduğu bir bölge. Bu nedenle süt ve süt ürünleri sektörüne yönelik kuracağımız bir fabrika için uygun bir yer olacağını düşündük. Karacabey’de yaptığımız bu yatırım, bize müşterilerimize daha yakın olma ve böylece onların isteklerine daha hızlı ve etkin çözümler sunma avantajı sağladı.’
SÜT ÜRÜNLERİ AMBALAJLARINDA UZMAN
Sarten, bu yeni yatırımla daha önce farklı lokasyonlarda ürettiği enjeksiyon ambalaj ve kapakları daha yüksek standartlarda tek bir çatı altında üretmeyi amaçlıyor. Uzman ve deneyimli kadronun yanı sıra son teknolojiyle donatılan Karacabey Dairy Pak fabrikasında düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve hijyenik bir üretim ortamı da sağlamak hedeflenmiş. Üretim teknolojisi, altyapı ve yardımcı tesisler bakımından rakiplerinden daha üstün bir konumda olduklarını belirten Zeki Sarıbekir, Dairy Pak fabrikasını rakip fabrikalardan ayıran farkları şöyle sıralıyor: ‘İnsan kaynaklarımız, Avrupa ve Japon menşeli makine parkımız, modern altyapı ve yardımcı tesislerimiz, üretimde bizi rakiplerimizin bir adım önüne geçiriyor. Sarten olarak müşteri odaklı yaklaşımımız ve müşterilerimiz gibi düşünebilme becerilerimiz sayesinde onlara, rakiplerimizin sunamadığı hizmeti verebiliyoruz.’ Sarıbekir, Dairy Pak’ın Sarten’in 40 yıllık deneyiminin sonucu BRC ve TESCO standartlarında üretim yapılıyor.kurulan bir prestij fabrikası
olduğunu vurgulayarak, ‘Artan hizmet kalitemiz ve hızımızla ambalaj kullanıcılarının bir numaralı tercihi olacağız’ diyor.
HEDEF, ÜRÜN GAMINDA PAZAR LİDERİ OLMAK
Dairy Pak fabrikası, şu anda yıllık 8 bin 500 ton polypropylene (PP) hammadde işleme kapasitesine sahip. Bu kapasitenin, yeni makine ve kalıp yatırımlarıyla birlikte 2013 yılının sonlarına doğru 10 bin tona çıkarılması planlanıyor. Özellikle yeni kalıp ve makinelerin devreye alınmasıyla birlikte, kapasite kullanım oranının da 10 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı yakın zamanda yüzde 85’in üzerine çıkacağı belirtiliyor. Tüm bu yatırım ve kapasite artışıyla birlikte fabrikanın pazar payını ikiye katlamak, Sarten Ambalaj’ın Dairy Pak fabrikasıyla ilgili kısa vadeli hedefi.
Ancak firmanın daha uzun vadeli hedefleri de var. Bunların arasında Dairy Pak’ı, yapılacak diğer yeni yatırımlarla birlikte ürün gamı konusunda pazar lideri haline getirmek var. Bu hedef için belirlenen süre ise ortalama 5 yıl. Bir diğer hedef, kapasite kullanım oranını yüzde 90’lar seviyesine çıkarmak. Firma, bütün bu gelecek hedefleri doğrultusunda, hem makine parkının büyütülmesi, hem de ürün yelpazesinin artırılması için yeni projeler üzerinde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
UZMAN VE DENEYİMLİ KADRO
Karacabey Dairy Pak’ta 20’si beyaz yakalı ve 58’i mavi yakalı olmak üzere toplam 78 kişi çalışıyor. 6 gün/24 saat faaliyet gösteren fabrikada, bugün itibariyle 3 vardiya çalışma yapılıyor ve her vardiya, bir Ekip liderinin sorumluluğunda çalışmalarını sürdürüyor. Ancak yılsonuna kadar fabrikada 4 vardiyalı (7 gün/24 saat) üretim sistemine geçilmesi planlanıyor.
Sarten için fabrikada görev yapan kadro son derece önemli. Özellikle alanında uzman insanlarla çalışmayı tercih eden Sarten, Dairy Pak fabrikası için de kadro seçimini özenle gerçekleştirmiş. ‘Karacabey fabrikamız için son derece deneyimli ve konusunda uzmanlaşmış bir ekip oluşturuldu’ diyen Zeki Sarıbekir, bu süreci şöyle aktarıyor: ‘Yeni fabrikamızda kadroları oluştururken önceliği eski çalışanlarımıza verdik. Onların en iyilerini bir araya getirdik. Dışarıdan da konusunda başarısını kanıtlamış, deneyimli insanları kadrolarımıza aldık. Açıkçası kadrolarımızı oluştururken eğitim ve deneyim konularına en üst düzeyde önem verdik.’ Sarıbekir’e göre özenle seçilen bu deneyimli ve uzman insan kaynakları, aynı zamanda Sarten’i rakiplerinden ayıran en önemli özelliği.
SÜT SEKTÖRÜNE ÖZEL ÇÖZÜMLER
Sarten Ambalaj, Dairy Pak fabrikasında şu an için ağırlıklı olarak yoğurt kovası ve peynir kabı üretimi gerçekleştiriyor. Bu ürünleri ileri teknoloji ile en ekonomik koşullarda üreten fabrika, yakın zamanda dondurma kapları üretimini de gerçekleştirmeyi planlıyor. Dairy Pak fabrikası dışında, Manisa Petpak ve Gebze fabrikalarında da süt endüstrisine yönelik Polyethene (PE) bazlı yoğurt ve ayran ambalajı üretimi yapan Sarten, sadece büyük ölçekli fabrikaları ve Türkiye pazarını hedeflemiyor. Firma hem orta ve küçük ölçekli süt işletmelerine yönelik çözümler geliştirmek hem de yurtdışı pazarındaki payını arttırmak için de çalışıyor. Sarıbekir, konuyla ilgili olarak şunları ifade ediyor: ‘Firma kültürümüz ve stratejimiz gereği, büyük üreticilerin yanısıra küçük ve orta ölçekli şahıs veya aile firmalarına da hizmet sunarak müşteri portföyümüzde zenginliği sağlamaktayız. Stoklu çalışma ve lojistik desteği ile bu müşterilerimizin alım gücünü kolaylaştırmaktayız. Tabi Dairy Pak’ın kuruluş amacında yalnızca iç pazar hedeflenmemiştir. İhracata yönelik faaliyette bulunmak da Dairy Pak fabrikasının kuruluş amaçlarından biri. Ürünlerimizi, Sarten’in güçlü ihracat kadrosu ve dış pazarlardaki gıda fuarlarında yaptığımız ürün sergilemeleri yoluyla, başta komşu ülkeler olmak üzere diğer ülkelere de ihraç etmekteyiz.’
UCUZ, KALİTELİ VE ÇEVRECİ
Dairy Pak fabrikasının henüz çok genç bir fabrika olduğunu ancak yatırımlarının artarak devam ettiğini belirten Zeki Sarıbekir, ek bina, makine ve kalıp yatırımlarının buna örnek olduğunu söylüyor. Üretim planları ve gelecek hedefleriyle ilgili de bilgi veren Sarıbekir, ‘Buradaki amacımız BRC standartlarında ve müşterilerimizin beklentilerini aşan bir hizmet anlayışıyla ucuz, kaliteli, çevreci ve zamanında üretim gerçekleştirebilmek’ diyor ve ekliyor: ‘Sarten, burada oluşturduğu BRC standartlarına uygun üretim anlayışını, en kısa zamanda diğer fabrikalarına da uyarlamayı hedefliyor.’