SETBİR AB projelerine destek veriyor

AB kapsamında organik ambalaj malzemesi üretmek amacıyla başlatılan Bioboard projesinde yer alan SETBİR, az yağlı mozarella peyniri üretim teknolojisinin oluşturulmasına yönelik CheeseCoat projesinde de görev alıyor.

BioBoard projesiyle peynir altı suyu kullanılarak kartonun kaplanması ve bunun süt, peynir salça, et ürünleri gibi ürünlerin plastik yerine yeni oluşturulacak organik malzeme ile ambalajlanması hedefl eniyor. Proje ile petrokimyasal tabanlı polietilen (PE) yerine peynir altı suyu proteininin kaplama malzemesi olarak kullanılması amaçlanıyor. Proje ile geliştirilmeye çalışılan kaplama formülasyonlarında, peyniraltı suyu proteinlerinin yanı sıra patates nişastası da kullanılıyor.

Geliştirilecek olan bu biyo materyal AB paketleme endüstrisinin sürdürülebilirliğini ve rekabetçiliğini arttırmayı hedefliyor. 1 Ekim 2012 tarihinde başlayan BioBoard projesi 36 ay sürecek. Projenin açılış toplantısı 8-9 Kasım 2012’de Barselona’da gerçekleştirildi. Projede hem tanıtımdan hem de yürütülecek araştırmaların desteklenmesinden sorumlu olan SETBİR, araştırmalar için hammadde temini de sağlıyor.

Az yağlı mozarella teknolojisi

SETBİR’in görev aldığı bir başka AB projesi de CheeseCoat. Ultra az yağlı (%3) mozarella peynirinin üretimi için teknolojisi geliştirmeyi amaçlayan proje 1 Aralık 2011’de başladı. 36 ay sürecek projenin amacı, az yağlı peynir üretim teknolojisi geliştirerek uygun doku, tat ve erime özelliklerine sahip az yağlı mozarella tipi peynir üretmektir. Projenin en önemli hedef grubu, soğutulmuş ve dondurulmuş pizza ile hazır yemek için endüstriyel peynir sektörüdür.

Az yağlı mozarella peynirinin tat ve yapısını, sıcaklık, pH, süt yağı, ve kazein-yağ oranı gibi proses koşularını düzeltmek amacıyla yeni inovatif starter kültürler kullanılması ve inovatif yağ kaplama prosesi geliştirilerek peynirin yemeğe ilave edildikten sonra erimesini kolaylaştırmak amaçlanıyor. Ayrıca, proje kapsamında peynir dilimlerini yağla kaplamak için cihazı da geliştirilecek. Projede tanıtım yöneticiliği görevi üstlenen SETBİR, projenin tüm süreçlerinde yer alıyor. Projeyle ilgili gelecek yıl Kasım ayında yapılacak toplantıya SETBİR ev sahipliği yapacak.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.