Süt ürünleri mevzuatı geliştirilecek

Tarım Bakanı Fakıbaba, bir soru önergesine verdiği cevapta, süt ve süt ürünlerinde mevzuatın geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde farklı türlerin sütlerinin karıştırılmasıyla ilgili bir uygulama ya da yönetmeliğin bulunup bulunmadığını sordu.

Gürer, karışık sütten imalat yapanların karışım miktarı ve oranları ile ilgili denetimlerin yapılıp yapılmadığını sorduğu önergesinde, “Karışık sütten yapılan ve karışım oranlarını açıkça yazmayan ürün etiketlerinde karışım oranı yazılması sağlanacak mıdır?” sorusunun yanıtlanmasını istedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği cevapta genel olarak süt ürünlerinin yürürlükte olan mevzuatında farklı hayvan türlerinin sütünün kullanılması ile ilgili kısıtlayıcı bir hükmün bulunmadığını ancak bazı mevzuatlarda bu konuda alınması gerekli tedbir ve zorunlulukların yer aldığını söyledi.

Karışım sütlerden elde edilen süt vesüt ürünleriyle ilgili olarak üretiminde, etiketinde belirtilen türlere ait sütlerin kullanılıp kullanılmadığının laboratuvar analizi ile tespit edildiğini belirten Bakan Fakıbaba, “Bu kapsamda piyasaya arz edilen ürünlerden numune alınarak gerekli kontroller yapılmaktadır. Karışım sütlerin oranları ile ilgili olarak ise üretim yerlerinde miktarsal izlenebilirlik denetimi ile gerekli kontroller yapılmaktadır” dedi.

Bakan Fakıbaba, tüketiciyi yanılttığı tespit edilen işletmeler hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yasal işlem uygulanarak ürünlerin piyasaya arz edilmesi engellendiğini de ifade ederek, süt ve süt ürünleri mevzuatının geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini açıkladı.Bakan Fakıkaba, alınan tedbirler ve ilgili mevzuatla ilgili de açıklamalarda bulundu.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.