Süt tüketimimiz Avrupa’nın üçte biri kadar

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Süt Tüketimini Etkileyen Faktörler” konulu panel düzenlendi.

Dünya Süt Günü etkinlikleri kapsamında Tire Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenen panelde konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, süt üretiminin sektörel önemine dikkat çekti.

Sağlıklı beslenme açısından sütün son derece önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Uysal, “Yıllık süt tüketimi Finlandiya’da 139, İngiltere’de 100, İtalya’da 63, AB ortalamasında 70 litrenin üzerindeyken, Türkiye’de 24 litre civarındadır. Bu miktarın daha yukarılara çekilmesi gerekmektedir” dedi. Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük ise, yemin kilosunun 80 kuruşa alınıp, sütün litresinin 50 kuruştan satıldığını, üreticilerin bankalara borçlu olarak yaşamaya mahkum edildiğini dile getirdi. Eskiyörük, üreticilerin içinde bulundukları sıkıntılardan dolayı Dünya Süt Günü kutlamalarına katılmadığını da sözlerine ekledi.

Sektörün sorunlarını dile getiren Tire Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk ise üreticinin başta fiyat ve maliyet olmak üzere pek çok sorunla mücadele ettiğine işaret etti. Porsuk, “Süt sektöründe yakın zamana kadar küçük aile işletmelerinden oluşan üretim yapısı, günümüzde yerini yavaş yavaş gelişmiş entegre tesislere bırakmaktadır. Süt sektöründe örgütlü pazarlama ve bununla birlikte kayıt dışını azaltma çabaları da önümüzdeki dönemlerde daha çok ön plana çıkacaktır” diye konuştu. Panelde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cem Karagözlü de sütün sağlıklı beslenmedeki yeri ve önemine dair bir konuşma yaptı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.