Süt inekleri nasıl beslenmeli?

Kazançlı bir süt hayvancılığının temeli doğru beslemedir. Hayvancılıkta maliyetlerin 3/4 ünü besleme oluşturur. Besleme giderleri düştükçe karlılık artar. Süt hayvancılığından para kazanmak için, hayvanların hem verimli ve dengeli, hem de ucuza beslenmesi gerekir. Doğru besleme süt verimi, hayvan sağlığı ve işletmenin karlılığı için gereklidir.

Süt hayvancılığında beslemeye ve yemlemeye ayrılan para toplam masrafların % 60-70’ini oluşturmaktadır. Aynı zamanda besleme süt verimini ve kalitesini doğrudan etkiler. Holsten gibi kültür ırkları belli bir verim yönünde geliştirildikleri için yetersiz beslemeye şiddetli tepki gösterirler. Örneğin küçük bir stres veya besleme hatası hayvanların verimlerini büyük ölçüde etkiler.

Süt ineklerinin yemlenmesinde en önemli nokta süt verimi, canlı ağırlık ve sütteki yağ oranı göz önüne alınarak hesaplanan günlük besin maddeleri altında yemleme yapılmamasıdır. Süt veriminin normal seyretmesi, verime göre yemlemeye bağlıdır. İhtiyacın altında yemleme verim düşüklüğüne neden olacağı gibi hayvanın sağlığının bozulmasına da neden olacaktır. Öte yandan ihtiyacın üzerinde yemleme boşa harcanmış para demektir. Yemlemede meydana gelecek aksaklıklar verim kaybına neden olacağı gibi daha sonra normal yemlemeye geçilse dahi süt verimi normale dönmeyebilir. Bu nedenle gelişme, gebelik, süt verimi ve kuruda kalma dönemlerinde doğru besleme yapılması üreticinin daima lehine olacaktır.
Hayvanlar hayati fonksiyonlarını sürdürmeleri, süt vermeleri, çoğalmaları ve sağlıklarını korumaları için ihtiyaçları olan besin maddelerini yemlerle alırlar. Besin maddelerinin bazıları vücutta yapıtaşı (yağlı tohum küspeleri, baklagiller, mineral katkıları gibi), bazıları enerji kaynağı (tahıl taneleri, melas, yağ vb.) olarak iş görür. Bazıları da hayati fonksiyonları düzenleyen anahtarlar (vitamin ve mineral katkıları) olarak görev yaparlar.
Yem maddeleri farklı besin maddelerini farklı miktarlarda içerdiklerinden, ancak uygun şekilde karıştırılırsa hayvanlar dengeli beslenebilir. Yemleri iki ana gruba ayırabiliriz. Kaba yemler: Lif bakımından zengin,fakat besin değeri olarak fakir (kuru otlar, samanlar, çayır mera otları, posalar, silajlar). Yoğun (kesif) yemler: Lif bakımından fakir, besin maddeleri veya enerji bakımından zengin (fabrika yemleri, tahıl taneleri, yağlı tohum küspeleri, yağ, melas, değirmen yan ürünleri)…
Dosyadaki bazı başlıklar şöyle:
İyi Besleme Ve Dengeli Besleme
Sağmal İnekleri Besleme Ve Yemleme
1.Dönem: Doğumdan sonraki ilk 10 haftasında besleme
2.Dönem: Buzağılamadan sonra 70-140 günler arası besleme
3.Dönem: Buzağılamadan sonra 140-305 günler arası besleme
4.Dönem: Kuru dönem (Bir sonraki laktasyonun başlamasından 45-60 gün önceki dönem)
Damızlık Düvelerde Besleme
500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe verilecek yem, süt yemi, arpa, kuru yonca, kuru ot, saman ve mısır silajı miktarları…
Hazır kesif süt yemini yem fabrikasından almayan ve yemini kendi hazırlayan işletmeler için süt yemi rasyon örnekleri…

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.