Süt destekleme priminde belirsizlik devam ediyor

Hayvancılık desteklerinde yapısal değişiklikler yapılacağı açıklanmasına rağmen yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesinde süt primi yer almadı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Destekleri derli toplu hale getireceğiz. Böylece çiftçi ne aldığını ve ne alacağını bilecek” diyerek destekleme politikalarında köklü değişikliğe gidileceğini açıklamıştı.

53 kalem olan hayvancılık desteklerinin 5-6 kaleme indirileceği ve süt kalitesini AB standartlarına taşıma konusunda desteklerin olacağı açıklanmasına rağmen 5 Mayıs 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesinde buzağı destekleri dışında destekleme sisteminde köklü bir değişikliğin yapılmaması dikkat çekti.

Türkiye altı aydır sütte fiyat krizini konuşmasına rağmen kararnamede çiğ süt priminin ne kadar olacağıyla ilgili tutarın yer almadığı görüldü.

İşte 2016 yılı hayvancılık destekleri

Çiğ süt: Ne kadar prim ödeneceği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenecek. Çiğ Süt Tedarik sözleşmesi yapmayan üreticilere prim ödenmeyecek. Et ve Süt Kurumu tarafından süt tozuna dönüştürülen çiğ süte de destekleme primi ödenecek.

Buzağı desteği: Hayvancılık desteklerinde temel destek buzağı üzerinden verilecek. Programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağı ve malak başına 350 lira, soy kütüğüne kayıtlı buzağı ve malak başına 500 lira ödenecek. Döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına ilave 50 lira ödenecek.

Besi hayvanı desteği: Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, yurt içinde doğmuş, besi süresini tamamlamış erkek sığırların (manda dâhil), mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren, sözleşmeli besicilik yapan yetiştiricilere 1 -300 baş arası kestirdikleri hayvan başına 200 lira destek verilecek.

Çoban desteği: Küçükbaş hayvancılık yapanlara, 250 ve üzeri (koyun-keçi) anaç hayvan varlığına sahip iseler yılda bir kez 5 bin lira çoban desteği verilecek.

Koyun-keçi desteği: Damızlık koyun ve keçi birliklerine üye olan, hayvanları kayıt sistemine kayıtlı koyun ve keçi yetiştiricilerine, hayvan başına 25 lira ödenecek. Tiftik keçisi yetiştiricilerine, elde ettikleri tiftiği Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri ile Damızlık koyun ve keçi yetiştirici birliklerine satanlara kilo başına 22 lira destek ödemesi yapılacak.

Hastalıktan âri işletme desteği: Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için hayvan sahiplerine hayvan başına 200 lira ödeme yapılacak. Ancak, ari sığır başına ödeme birim miktarları 500 başa kadar 200 lira olacak, 501 baş ve üzeri bölümü için hayvan başına 100 lira ödenecek. Onaylı Süt Çiftliği Sertifikasına sahip olan işletmelerdeki ari işletme desteği alan tüm sığırlar için, ilave olarak hayvan başına 60 lira ödenecek.

Yem bitkileri desteği

Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı arazileri üzerinde kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri eken üreticilere, yapay çayır mera için üretim yaptıkları ilk yıl, çok yıllık yem bitkilerinden yonca için 4 yıl ve korunga için 3 yıl süreyle, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için dekar başına destekleme ödemesi yapılacak.

Yonca: Sulu alanda üretim yapanlara dekar başına yılda 60 lira, kuru alanda yonca üretenlere dekar başına yıllık 35 lira destek ödenecek.

Korunga: Dekar başına yıllık 35 lira.

Tek yıllık yem bitkileri: Dekar başına 40 lira. Silajlık tek yıllıklar: Dekar başına 55 lira. Silajlık mısır (sulu): Dekar başına 90 lira. Silajlık mısır (kuru): Dekar başına 45 lira. Yapay-çayır-mera: Dekar başına 150 lira.

Patates siğili görülen alanlarda yem bitkisi eken çiftçilere bu desteklere ilave olarak yüzde 50 daha fazla ödeme yapılacak.

Bakan Çelik, “Çiftçi ne alacağını önceden bilecek” demesine rağmen kararnamede süt priminin ne kadar olacağına yer verilmedi. Süt destekleme priminin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanması bekleniyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.