Rusya sütümüze geldi

Dünya peynir ve tereyağı ithalatında birinci olan Rusya, tüm süt ürünlerinde ise Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci ithalatçı ülkesi… Rusya süt ürünleri pazarının en büyük tedarikçileri arasında ilk sırada Belarus, ikinci sırada AB yer alıyor. Rusya, Sovyetler Birliği döneminden beri Türkiye’den süt ürünleri almıyor.
Ukrayna krizi nedeniyle ab ile gerilim yaşayan Rusya, AB’ye gıda ambargosu başlatma kararı aldı. Rusya’nın süt ürünleri pazarının en büyük ikinci tedarikçisi olan ab ile köprüleri atarak, Türkiye’den süt ürünleri talep etmesi süt sektörü için yeni bir pazarın kapılarını açtı.
Türkiye’ye Rusya pazarının kapılarını açan bu sürecin ayrıntılarını ve Rusya süt ürünleri pazarını sizin için araştırdık.

Türkiye’den süt ve süt ürünleri alımına Sovyetler Birliği’nden bu yana izin vermeyen Moskova, Ukrayna krizi nedeniyle kapılarını Türk süt ürünlerine açtı. Batılı ülkelerden bir yıl süre ile gıda ithalatını durduran Rusya, oluşacak açığın bir kısmını Türkiye ile kapatmak için gerekli adımları hızla atıyor. 41 süt şirketinin başvurusunu inceleyen Moskova, geçen yıl fabrikalarını ve ürünlerini incelediği üç süt şirketine ihracat için onay verdiğini açıkladı.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelerden “gıda, tarım ürünü ve hammadde” alımını bir yıllığına yasaklaması Türk süt sektörüne Rusya pazarının kapılarını açtı. Rusya, 7 Ağustos 2014 tarihinden geçerli olmak üzere bir yıl süreyle Avrupa Birliği (AB), ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç’e getirilen ambargo kapsamında bu ülkelerden süt ve et ürünleri ile meyve ve sebze başta olmak üzere tarım ve gıda ürünleri ithalatı yapmayacak.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.