Et fiyatları takiple durdurulamaz

Et ve Süt Kurumu et ithalatı için düğmeye basarken, İstanbul Ziraat Odası Başkanı Atalık kırmızı et fiyatlarındaki artışın üretimi esas almayan politikalardan kaynaklandığını söyledi.

Et ve Süt Kurumu üzerinden karkas et ithalatına yerli üreticinin karşı çıktığını kaydeden Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık, hayvancılık sektörünü yakından takip eden tüm uzmanların itirazlarına rağmen kırmızı et fiyatındaki artışı durdurmak amacıyla 2010 yılından itibaren önce kasaplık canlı hayvan, ardından karkas et, ardından saman ve kurbanlık ithal edildiğini bildirdi.
Fiyat takibi ve ithalat ile kırmızı ette fiyat artışının durdurulamadığına dikkat çeken Atalık, işin çözümü üzerinde yoğunlaşmak gerektiğini belirterek şunları söyledi: “AB bütçesinin yüzde 40’ını tarımsal desteklere ayırırken ülkemizde bu oran yüzde 2’yi geçmiyor. Tarımsal desteğe ayrılan payın 5 katından fazla faiz ödemelerine bütçe ayrılıyor” dedi. Atalık, hayvancılıkta en önemli maliyeti yem oluştururken 2008 yılında 500 milyon lira olan yem bitkileri desteğinin, 2010 yılında neden 265 milyon liraya gerilediğini, günümüzde ise hala niçin 350 milyon lira düzeyini geçemediğini sordu. Tarımın ve üreticinin gerçek anlamda desteklenmediğini ve müdahale kurumlarının aktif hale getirilmediğini savunan Atalık, “Çiftçinin birlikteliğini sağlayamadığımız sürece daha çok fiyat takibi ile uğraşır dururuz” dedi.
Et ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral, dönemsel ihtiyaçlar doğrultusunda artan kırmızı et talebine cevap vermek amacı ile sadece şarküteri ve yemek sanayiine dondurulmuş karkas sığır satışı başlattıklarını ve ithalatla sektöre uygun fiyata kırmızı et tedarik ettiklerini söyledi. Bu süreçte ithal edilen etlerin Bakanlıkça denetlenerek onay verilen kesimhanelerden elde edilen helal kesim etlerin ithalatına izin verildiğini dile getirdi.
Avrupa Birliğinde, mevzuat gereği çiftlik hayvanlarının beslenmesinde işlenmiş hayvansal proteinlerin kullanımının yasak olduğunu hatırlatan Piral “İthal edeceğimiz sığır karkaslarının beslenme koşulları ile ilgili olumsuz haberlere itibar edilmemelidir. Bu standartlarda kesimler gerçekleştirilip sığır etleri şoklanacak ve soğuk zincir kurallarına uygun bir şekilde ülkemize getirilerek şarküteri sanayii ve yemek sanayiinde kullanıma sunulacak” dedi. Satılmayan küçükbaş veya büyükbaş kurbanlıkları da alacak olan Et ve Süt Kurumu, alım fiyatlarını ise bayramın ikinci günü açıkladı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.