Pandemi ile online gıda harcamaları 6 kat arttı

2020 sonunda hem genel e-ticaret hacminde hem de yemek/gıda kategorisinde yüzde 50 büyüme öngörülüyor.

Karantina geride kaldı ama e-ticaret ciroları gerilemedi. Küresel Covid-19 pandemisi ile evlere kapandığımız karantina döneminde e-ticaret sektörü hızlı bir büyümeye sahne olmuştu. Ancak karantinadan çıkmamıza rağmen e-ticarette daralma yaşanmadı.

Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Mağazaların yeniden açılması ve dışarı çıkabilir durumda olmamıza rağmen, e-ticarette yakalanan büyümede bir gerileme olmadı, Özellikle gıda kategorisinde online alışveriş alışkanlığı yerleşti diyebiliriz. Pandemi döneminde e-ticaret sitesi açan veya operasyonlarını e-ticarete kaydıranlar kazanmaya devam ediyor. Bu süreçte altyapısını kurduğumuz e-ticaret sitesi sayısı normalden 2 kat fazla oldu” dedi. 2019 yılında ülkemizde e-ticaret hacminin 136 milyar TL olarak gerçekleştiğini, bu rakamın içinde pastadan en az payı 5 milyar TL ile yemek kategorisinin aldığını belirten Çiğdemli şunları aktardı:

“Bu senenin ilk 5 ayında e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artış göstererek 63,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Özellikle Mart-Nisan-Mayıs aylarının toplamında, geçen seneye göre e-ticaret kanalıyla yapılan gıda-market harcamalarının 6 kat arttığını görüyoruz. 2020 tamamlandığında hem genel e-ticaret hacminde hem de yemek/gıda kategorisinde en az yüzde 50 büyüme öngörüyoruz.

Pandemi sürecinde, altyapısını kurduğumuz e-ticaret sitesi sayısı ayda 300’den 600’e çıktı. 2019 verilerine göre ülkemizde toplam 68 bin 457 işletme e-ticaret faaliyeti yürütmekte. Hem kendi sitesinde hem de pazaryerinde satış yapan işletme sayısı ise 5 bin 139. Pazaryerlerinde faaliyet gösteren işletme sayısı ise 57 bin 394. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemine (ETBİS) kayıtlı işletme sayısı 16 bin 202 iken ETBİS’e site sayısı ise 21 bin 515.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.