Meclis’te süt tartışması

Süt üretimi ile ilgili tartışma Meclis’e taşındı.CHP’lilerin süt üreticileriyle ilgili araştırma önergesinin 1 Aralık’ta görüşülmesine ilişkin önerisi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmedi.

Süt üreticisi eziliyor

Önergenin lehinde söz alan CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, ülkenin, başarısız tarım politikaları nedeniyle süt, et ve tereyağ ithal etmek zorunda kaldığını söyledi. Meclis Genel Kurulu’nda önergeyle ilgili konuşma yapan Özkan, süt üreticilerinin sorunlarına kayıtsız kalınmaması gerektiğini, önergeyi bu nedenle verdiklerini belirterek, “Faizler düşmesine rağmen bu üreticinin karnı aç. Çünkü girdiler çok pahalı. Süt üreticisi, süt üretiminde kullanılan girdilerin olağanüstü fiyatları altında eziliyor” diye konuştu.

Süt kayıt sistemi kurduk

Ak Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu da Özkan’ı hayretle dinlediğini belirterek, “Akşam yatıp rüya görmüşler, bu rüya çerçevesinde bu önergeyi vermişler” dedi. Özkan’ın, “yalan, yanlış ve eksik bilgi verdiğini” öne süren Koyuncu, şöyle devam etti: “Kayıtsız sütü kayıt altına alma noktasında ne yaptınız, diye sorsaydınız oturduğum yerden alkışlardım. AK Parti hükümetlerine kadar bu ülkenin ineğinden, koyunundan, keçisinden, mandasından ne kadar süt alındığını biliyor muydunuz? Biz geldik, Ulusal Süt Kayıt Sistemi’ni kurduk. Bunlar takdir edilmesi gerekirken hiç konuşulmuyor.

İthal anguslara muhtaç edildik

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ise asıl AK Partililerin “rüya gördüğünü” belirterek, “Şunu yaptık, bunu yaptık, şu desteği verdik, faizi indirdik sözlerini çok duyduk. Üreticinin de çiftçinin de bu sözlere karnı tok. Bu ülkede borçsuz bir çiftçi bulmak mümkün değil” dedi. Üreticilerin başka çıkış yolları bulamadığı için damızlık hayvanlarını kesimhanelere gönderdiğini öne süren Serdaroğlu, bu durumun ülkenin hayvan varlığının azalmasının en önemli nedeni olduğunu savundu. Serdaroğlu, “İthal anguslara muhtaç edildik. Hükümet, hayvancılık politikasını başından beri yanlış sürdürüyor. Sayın Tarım Bakanı, kurbanlık için bile hayvan ithal edildi. İstifa etmek için daha neyi bekliyorsunuz? Süt hayvanlarının mezbahalara gönderildiği bir ülkede Tarım Bakanı’nın istifa etmesi gerekir” diye konuştu.

‘Hayvancılık öldü’ demek abesle iştigal

AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, “Hayvancılık öldü, bitti” demenin abesle iştigal olduğunu söyledi. Üreticilerin, “geçmiş yıllarda bazı sıkıntıları olduğunu ancak şimdi bu durumun düzeldiğini” söylediklerini aktaran Ertürk, “2 yıldan bu yana süt üreticilerimiz, ürünlerini eder fiyattan satıyorlar. Üreticiler, ürettiklerini en üst fiyattan satabiliyorlar. Bu insanlar aptal mı ahır, çiftlik kurmak amacıyla kredi almak için Ziraat Bankasına gidiyorlar?” dedi. Tartışmaların ardından yapılan oylamada, CHP’nin grup önerisi kabul edilmedi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.