İzmir’den damızlık düve yatırımı

Her yıl yurt dışından on binlerce gebe düve ithal ediliyor. İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği damızlık ihtiyacının ülke kaynaklarıyla sağlanması ve bu konudaki dışa bağımlılığı azaltmak için yeni bir proje hayata geçirdi.

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, İthalat ile yurtdışına aktarılan milyonlarca dolarlık kaynağın ülkede kalması için Ödemiş ve Tire’de damızlık düve işletmeleri kuruldu. Ödemiş işletmesi 210 baş, Tire işletmesi ise 1000 baş düve yetiştirme kapasitesine sahip.

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Ödemiş ve Tire Düve İşletmeleri Müdürü Celal Çelik, 1,5 yıl önce buzağı alımına başladıklarını, yetiştirilen 80 baş gebe düvenin 1 Şubat’ta Şanlıurfa’da bir çiftliğe satıldığını açıkladı. Çelik, Süt Dünyası’na yaptığı açıklamada, “2011 yılında 66 bin baş damızlık düve için ithalat belgesi alınmış. Ülkemiz her yıl 200 bin baş yüksek kaliteli damızlık düve yetiştirebilecek ve bu düvelerin 130 binini ihraç edebilecek kapasitede. Bu konuda model olmak amacıyla, bu projeyi başlattık, üreticilerimizden aldığımız güçle bu görevi başarmak azmine ve kadrolarına sahibiz” dedi.

Düve çiftliklerinde 879 baş yüksek kaliteli damızlık düve adayı bulunduğunu belirten Çelik, birliğin hedefl eri arasında, 1500 baş kapasiteli Ödemiş damızlık düve işletmesi ve 1000 başlık Bergama damızlık düve işletmesi projelerinin olduğunu söyledi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.