GDO’ya Danıştay ayarı

Firmalar artık ithal ettikleri GDO’lu ürünün zararsızlığını ispat etmekle yükümlü olacak. Danıştay’ın verdiği bu karar GDO ile ilgili tartışmalara yeni bir boyut getirdi.

Türkiye’de uzun süredir tartışma konusu olan genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) tartışması yargıya taşındı. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) başvurusu üzerine, kısmi bir yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay’ın gerekçeli kararında, antibiyotiklere direnç geni içeren GDO ve ürünleri hakkında geleceğe dönük endişeler olduğu vurgulandı. Kararda, “Bu açıdan yaklaşıldığında, antibiyotiklere direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin zararlı olmadığı bilimsel araştırmalarla ortaya konulmadan sırf AB ülkelerinde bu konuda yasaklayıcı bir düzenleme olmadığından bahisle bu tür ürünlerin üretimi, ithalatı ve piyasaya sunulmasının tamamen serbest bırakılması, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere ve kamu yararı ilkesine
aykırıdır” denildi.

 Zararsız olduğunu ispat et!

GDO’lu ürünler en çok yem sanayinde kullanılıyor. Kararı değerlendiren Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Şu anda 12 yem için izin alınmış durumda, 20’den fazla başvuru ise beklemede. İzin aldığımız ve izin almak için başvurduğumuz tüm yemlerde Avrupa gıda güvenliği otoritesi EFSA’nın zararsız olduklarına dair raporu var” dedi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.