Hayvancılıkta yepyeni bir model

Yonca Hayvancılık bir ilki gerçekleştirerek, tüm üretimlerin ihtisas alanlarına ayrıldığı yeni bir hayvancılık modeli olan Tarımsal Kümelenme Modelini hayata geçirdi.

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinde 2007 yılında başarılı iş adamı Dursun Akdağ’ın girişimiyle kurulan Yonca Hayvancılık 150 milyon dolarlık dev bir yatırımla Avrupa’da ilk kez uygulanan Tarımsal Kümelenme Modelini hayata geçirdi. Bu örnek uygulama ile yeni bir hayvancılık modeli ile tanıştıran Yonca Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Akdağ, öncülük ettikleri Tarımsal Kümelenme Modeli’nde tarım ve hayvancılık alanında yapılan tüm üretimleri ihtisas alanlarına ayırdıklarını ve kayda değer bir ekonomik büyüklük oluşturduklarını söyledi.

Tarımsal Kümelenme Modeli çerçevesinde Yonca Hayvancılık bünyesinde, 10 süt çiftliği, bu çiftlikten gelen buzağıların yetiştirildiği Düve Yetiştirme Merkezi, çiftliklerin yem ihtiyacını karşılayan Yem Hazırlama Merkezi, erkek buzağıların yetiştirildiği Besi Merkezi, çiftliklerin gübrelerinin değerlendirildiği Biyogaz Tesisi, yem bitkileri üretimi yapan Selva Tarım ve Sera Merkezi bulunuyor. Projenin ilk etabında 124 milyon lira yıllık ciro hedefleyen Yonca Hayvancılık, ikinci etapta 300 milyon lira yatırımla yıllık 302 milyon lira ciro gerçekleştirmeyi planlıyor.

Yonca Hayvancılık ikinci etapta 12 bin baş damızlık süt sığırı ile günlük 288 ton süt, yıllık 11.400 baş buzağı ve 5.500 baş damızlık düve üretecek. Ayrıca yıllık 145 bin ton mısır silajı, 38 bin ton yonca, 15,5 ton buğday sapı, 70 bin ton konsantre yem ve 400 ton buzağı maması kullanım kapasitesine ulaşmayı hedefliyor.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.