Ulusal Süt Zirvesi’nin ikincisi 20-21 Mayıs tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşti. Zirvenin ilk gününde “çiftlik yönetimi, hayvan sağlığı ve refahı”, “kaliteli süt üretimi ve işleme teknolojileri”, “süt politikası ve ekonomisi” ve “beslenme ve tüketim” başlıkları altında 4 çalıştay yapıldı.
Akademisyenlerden üreticilere 140 uzmanın yer aldığı komitelerde süt sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. İşte süt dünyası farkıyla ulusal süt zirvesi izlenimleri ve zirve sonuç bildirgelerinden önemli ayrıntılar.
Ulusal Süt Zirvesi’nin ikincisi 20-21 Mayıs tarihleri arasında İzmir’de Swissotel Grand Efes’te gerçekleşti. Ulusal Süt Konseyi ile İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün düzenlediği, Platform Fuarcılık’ın organize ettiği zirvede süt üretimi çiftlikten sofraya her yönüyle tartışıldı.
Zirveye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokrat ve uzmanlarının yanısıra Ulusal Süt Konseyi ve Türkiye Süt Üreticileri Birliklerinden yoğun katılım oldu. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği zirvede yer almazken İzmir Damızlık Sığır Yetiştirici Birliği zirveye destek verdi. Ayrıca Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği ile İzmir Birliği de zirvede yer aldı. Süt endüstrisini temsil eden ASÜD ve SETBİR’den zirveye beklenen katılım gerçekleşmedi.
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Zirvede, Ulusal Süt Konseyi ve Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) Türkiye Komitesi’nde görev alan bilim insanlarının ağırlıklı etkisi vardı. Ulusal Süt Konseyi İkinci Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder ile IDF Türkiye Sekreteri Prof. Dr. Nevzat Artık başta olmak üzere zirveye bu iki kurumdan çok sayıda bilim insanı katkıda bulundu. Ancak Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı ile IDF Türkiye Komitesi Başkanı İdil Yiğitbaşı’nın zirveye katılmadığı gözlendi.
Bu yılki zirve bilimsel içerik üretimi bakımından geçen yıla nazaran daha doyurucuydu. Ancak sorunların ele alındığı çalıştaylar ve oturumlarda sektörün tüm taraflarıyla temsil edilemediği gözlemlendi. Geçen yılki zirveye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı başta olmak üzere sektörden ve sanayiden üst düzeyde katılım gerçekleşmiş, ASÜD üyesi sanayi kuruluşlarının temsilcileri de zirveye yoğun ilgi göstermişti.
Bu yıl zirvenin daha geniş katılımla gerçekleşmesi beklenirken süt sektöründeki çok parçalı yapı ve çiğ süt fiyatlarının belirlenememiş olması nedeniyle üst düzey katılım istenen düzeyde gerçekleşmedi. Ulusal Süt Konseyi, ASÜD, SETBİR, TSUMB, TDSYMB, HAY-KOOP ve TARIM-KOOP Başkanları, Tarım Bakanı Mehdi Eker’in katılımıyla Dünya Süt Günü nedeniyle Ankara’da düzenlenen kutlamalara katılırken, aynı gün İzmir’deki Ulusal Süt Zirvesi’nde yer almadılar.
Ulusal Süt Zirvesi’nde çalıştay ve oturumlarda önemli konular ele alındı ve çözüm yolları tartışıldı. Zirvenin ilk gününde “Çiftlik Yönetimi, Hayvan Sağlığı ve Refahı”, “Kaliteli Süt Üretimi ve İşleme Teknolojileri”, “Süt Politikası ve Ekonomisi” ve “Beslenme ve Tüketim” başlıkları altında 4 çalıştay yapıldı. Akademisyenlerden üreticilere 140’a yakın uzmanın yer aldığı komitelerde süt sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Komitelerin zirvenin ilk günü hazırladığı raporlar ikinci gün (21 Mayıs) zirvede tüm katılımcılarla da paylaşıldı.
İşte “Çiftlik Yönetimi, Hayvan Sağlığı ve Refahı”, “Kaliteli Süt Üretimi ve İşleme Teknolojileri”, “Süt Politikası ve Ekonomisi” ve “Beslenme ve Tüketim” komitelerinin sonuç bildirgeleri…