ESK sözleşmeli besiciliği cazip hale getiriyor

Sözleşmeli besiciliği cazip hale getirmek İsteyen Et ve Süt Kurumu, hayvan alım fiyat ve şartlarında iyileştirmeye gitti.

Et ve Süt Kurumu besicilik sektörünü geliştirmek, sözleşmeli besiciliği yaygınlaştırmak, artan üretim maliyetleri karşısında besicilerin muhtemel mağduriyetlerini önlemek, ilerleyen aylarda besicilerin öngörüde bulunabilmesini sağlamak amacı ile sözleşmeli besicilik primini artırdığını açıkladı.

Hayvan alım fiyatını büyükbaş için 16,50 TL/kg’ye yükselten kurum, sözleşmeli besicilik fiyatlarına ise ilave ödeme yaparak, 45 kuruş sözleşme primi yanında, uzak mesafeden hayvan nakli ile kombinalara gelen besiciler için her yüz kilometrede 10 kuruş, sonraki her yüz kilometre için ise ilave 5 kuruş “nakliye primi” ödüyor. Bu uygulamayla üreticinin eline bir kilogram karkas et için toplamda ortalama 17.10 TL/kg geçmiş oluyor.

Uygulamada, küçük ve orta ölçekli besicileri desteklemek amacıyla 20 baş ve altı büyükbaş hayvan bedeli peşin ödenirken, sözleşmeli besicilik kapsamında hayvanlarını kurumun öngördüğü kesim tarihlerinden önce veya sonra kestirenler için 15 Kr/kg erken-geç kesim primi ödeniyor. Ayrıca Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için sözleşme yapan ve bu aylarda hayvanını kesime getiren besicilere ilave 10 Kr/kg yaz primi ödemesi yapılıyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.