Çiğ sütte fiyat krizi Meclis’e taşındı

Süt piyasasında kriz derinleşiyor. Fiyatlar düşürülüyor, sütler bırakılıyor, süt bedelleri ödenmiyor, tedarik sözleşmeleri imzalanmıyor, inekler kesiliyor. Tarım bakanı faruk çelik fiyatları düşürenlere “yaptığınız ahlaki değil” diye sesleniyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayicileri “Bindiğiniz dalı kesmeyin” diye uyarıyor. Onlarca milletvekili ise art arda önergeler vererek tbmm’de bir araştırma komisyonunun kurulmasını istiyor.

Et fiyatları yükselirken süt fiyatları düşmeye devam ediyor. Küçük üreticiler ve süt çiftliği sahipleri, “Son iki yıldır fiyatı artmayan bir ürün var mı?” diye feryat ediyorlar. “Arz fazlası, ihracat pazarlarında daralma ve iç pazarda tüketimin azalması gibi gerekçelerle çiğ süt fiyatları düşürülerek üretici çaresizliğe ve ümitsizliğe sürükleniyor.
Gelinen noktada sanayiciler çiğ süt alım-satım sözleşmelerini imzalamıyor ve üretim fazlalığı gerekçesiyle süt bırakıyorlar. Üreticiye soğuk zincir ve yağ-protein primleri ödenmiyor. Hükümetin süt üreticilerini rahatlatmak çiğ süt destekleme primindeki artış ve yemde KDV’nin sıfırlanması üreticiye yansıtılmıyor.
Ulusal Süt Konseyi’nin Aralık ayı sonunda aldığı kararla üretici önce sütünü iki yıl önceki fiyattan satmaya mecbur bırakıldı. Üretici daha bu kararın şaşkınlığını üzerinden atamamışken Ocak ayında fiyatlar 10-15 kuruş aşağı çekildi. Yemde KDV’nin sıfırlanması ve çiğ süt destekleme priminin artırılması ile nefes almayı uman üreticinin kazanımlarına yem ve süt sanayicileri tarafından el kondu.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.