Aspir üretiminde rekor artış

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yaptığı yazılı açıklamada, aspirin Türkiye coğrafyasına uygun bir bitki türü olduğunu ve devlet olarak maliyetinin yüzde 75’ini desteklediklerini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aspiri ilk defa 2006 yılında destekleme kapsamına aldı. Aspirin ekim alanları son 10 yıl içinde 40 dekardan 16 bin dekara, üretimi ise 25 tondan 20 bine tona çıktı. 2013 yılında ise Bakanlık aspir üretiminin 50 bin tona çıkarılmasını hedefliyor. 2006’da  kilogram başına 22 kuruş olarak başlatılan aspir  destekleme primi, 2013 yılında 45 kuruşa çıkardı. Dekar başına 70 lira prim veriliyor, buna mazot, gübre, toprak analizi, sertifikalı tohum gibi destekler ilave edildiğinde dekara verilen destek miktarı yaklaşık 91 liraya kadar ulaşıyor. Üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 75’inin desteklendiği aspire bugüne kadar (2013 hariç) toplam 22,5 milyon lira destekleme primi ödendi.

Önemli bir yağlı tohum bitkisi olan aspir, bitkisel sıvı yağ başta olmak üzere yem, ilaç, boya, vernik ve biyodizel üretiminde kullanılıyor. Aspir’in anavatanının Türkiye olduğunu hatırlatan Bakan Eker, on yıl önce üretimi yok denecek kadar az olan aspirin destekleme kapsamına alındığını belirterek, bu sayede üretimde yüzde 80 binlik rekor bir artış sağlandığını kaydetti. Yağlı tohumlarda en çok aspire destek verdiklerini kaydeden Eker, “Aspire pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bakanlığımızın verdiği desteklerle 2002 yılında 25 ton olan üretimi 20 bin tona çıkardık. Böylece Türkiye, Hindistan, Meksika,  ABD gibi önemli üreticilerden sonra  dünyada yedinci sıraya yükseldik” dedi.

Aspirin ülkemizde yalancı safran olarak da bilindiğini ifade eden Bakan Eker şunları söyledi: “Aspir kuraklığa dayanıklı bir bitki, ayrıca tohumun ortalama yağ oranı yüzde 40 civarında. Yetiştirilme şartları açısından ülkemizin coğrafi yapısına çok uygun. Az yağış alan ülkemizde hiç sulama yapmadan bile aspir üretimi mümkün”. Aspirin çiftçi açısından birçok avantajı olduğunu söyleyen Bakan Eker, doğrudan anıza ekim yapılabildiği için maliyetlerin düştüğünü, anız yakılmasının önüne geçildiğini anlattı. Bakan Eker, “Yağlı bitkiler içinde en çok destek verdiğimiz ürün aspir. Çiftçilerimiz bu ürünü ekmekten korkmasın. Çünkü bu ürünün alıcısı hazır” dedi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.