Süt keçiciliği paneli üreticileri buluşturdu

“Süt Keçiciliğinin Sorunları ve Çözüm Önerileri” paneli 4 Nisan’da Aydın Kuşadası’nda düzenlendi.

Başarı Yem tarafından Kuşadası Korumar Otelde gerçekleştirilen yatırımcılar, işletmeciler ve akademisyenleri bir araya getirdi. ADÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca’nın başkanlığını yaptığı birinci oturumda; Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nedim Koşum ve Prof. Dr. Ahmet Alçiçek ile EGEVET Genel Müdürü Veteriner Hekim Tahir Yavuz ve birer sunum yaptılar.

Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan keçi yetiştiriciliğinin kamuoyunda çok karlı bir iş gibi sunulduğunu hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Birileri bu işin çok reklamını yaptı, keçi başına 6-7 litre süt alıyoruz dediler. Bu iş öyle büyütüldü ki, çok para var diye herkes keçi işine girdi. Yatırımlarda inşaata çok para yatırıldı.” Keçiciliğin daha önce aile işi olduğuna dikkat çeken Ayhan, bilinçli üretim yapılırsa bu işten para kazanılacağını söyledi.

Prof. Dr. Nedim Koşum ise, küçükbaş hayvancılıkta bölgeselliğin önemine dikkat çekerek, bu işin endüstriyel hayvancılığın yapıldığı İzmir, Çanakkale ve Balıkesir gibi yerlerde yapılması gerektiğini dile getirdi. Koşum, bu bölgelerde yemin temininden, sütün değerlendirilmesine kadar iyi bir altyapının olduğunu ifade eden Koşum, geleneksel hayvancılıkla endüstriyel hayvancılığın birbirinin rakibi gibi gösterilmesini de yanlış bulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ahmet Alçiçek konuşmasında, endüstriyel hayvancılıkta keçinin yemle beslendiğini hatırlatarak, verilecek yemin içeriğinin ve kalitesinin önemine dikkat çekti. Alçiçek beslemede gruplandırmanın verim artırıcı bir unsur olduğunu da dile getirdi. Ege-Vet Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Yavuz ise, keçi yetiştiriciliğinde veterinerlik hizmetlerinin önemini anlatarak, hastalıklarla koruyucu önlemlerle mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Programın ikinci bölümünde ise; önde gelen keçi çiftliği işletmecilerinin deneyimlerini aktardığı “Üretici Paneli” gerçekleştirildi. Üretici Paneline Türer A.Ş.’den Özer Türer, Dülger Keçi Çiftliği’nden Murat Dülger, Naturel Keçi Çiftliği’nden Gülsüm Akçay, Leziz A.Ş.’den Gülsün Yeğin, Baltalı Çiftliği’nden Rahmi Tulçalı, EKC (Ekici) Ercan Atalay ile Yeşil Keçi Çiftliği’nden Metehan Yeşil konuşmacı olarak katıldı.

Üretici panelinde endüstriyel keçi sütü üretimiyle ilgili kısaca şu tespitler dile getirildi:

• Yeterli miktarda damızlık bulunmuyor,
• Teknik ve ara eleman sıkıntısı yaşanıyor,
• Fizibilite çalışmaları gerçekçi değil,
• Veterinerlik hizmetleri yetersiz,
• Oğlak etine talep yok,
• Çoğu bölgede sütü değerinde alan yok.

Panelde konuşma yapan üreticiler, hijyen koşullarını en üst seviyede tutulması gerektiğini vurgulayarak, sektörün geleceğinden umutlu olduklarını dile getirdiler. Panelin ardından katılımcılara Başarı Yem tarafından plaket verildi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.