Sanayi devleri arasında 13 sütçü

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2011 yılı verilerine göre açıkladığı, Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde, süt sektöründen 13 firma yer aldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından 44 yıldır hazırlanan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının 2011 yılı verileri İSO Başkanı Tanıl Küçük tarafından açıklandı. TÜPRAŞ’ın liderliğini sürdüğü ilk 500 firma arasına bu yıl 13 süt firması girdi. Süt ürünleri firmalarının üretimden net satış toplamı 500 sanayi devinin toplam satışlarının yüzde 2’sine ancak karşılık geldi.

Listede yer alan süt ürünleri firmalarının üretimden satış net toplamları 7 milyar 619 milyon lira oldu. Süt sektörü şirketler listesinin ilk sırasında 2 milyar 391 milyon lira ile Unilever (Algida) yer alırken, 1 milyar 50 milyon lira ile Ak Gıda (Ülker İçim) ikinci, 969 milyon lira ile Sütaş ise üçüncü sırada yer aldı.

Ülker ve Yaşar Grubu süt ürünleri dışındaki diğer gıda firmalarıyla da sanayi devleri listesinde birden fazla firmayla yer alırken, sanayi devleri arasında yer alan süt firmalarının çoğu bir önceki yıla göre sıralamada gerileyerek ancak yer bulabildiler.

Türkiye’nin ikinci büyük 500 sanayi kuruluşu 2011 listesi henüz açıklanmadı. Geçen yıl ikinci 500’de sırasıyla Eker, Enka ve Ekici Süt yer alıyordu.

2011 rakamlarına göre açıklanacak sıralamada süt firmalarının üç aşağı beş yukarı yerlerini korumaları bekleniyor. İkinci 500 listesinde yer alan 8 süt firmasının da önümüzdeki yıllarda ilk 500’ü zorlayacağa benziyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.