Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi büyük ilgi gördü

2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımı ile 19-21 Eylül 2019 tarihlerinde Ankara’da gerçekleşti.

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Anadolu’nun yöresel ve geleneksel ürünlerinin Ankara’dan dünyaya pazarlanması amacıyla bu yıl ikincisini düzenlediği, “Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve ATO Başkanı Gürsel Baran’ın katılımları ile “Anadolu’dan Dünyaya” temasıyla gerçekleştirildi.

Zirvede konuşan Emine Erdoğan, bu çabayı, “Anadolu’nun mirasına sahip çıkmak” olarak gördüğünü dile getirerek, “Ülkemizin her köşesinden fışkıran zenginliği tescillemek, takdire şayandır. Bir şehre ilk kez gittiğimizde, hemen ‘nesi meşhur?’ diye sorarız. Coğrafi işaret dediğimiz şey aslında bu sorunun cevabıdır. Bir yerde yetişen çiçekten tutun, orada üretilen peynire kadar yöreyle özdeşleşen şeylerdir” dedi.

“Türkiye’de 2 bin 500 coğrafi işaretli ürün potansiyeli var”

Zirvenin sponsorları arasında olan Metro Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai de zirvenin ilk gününde yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’de 2 bin 500 coğrafi işaretli ürün potansiyeli olduğunu, bu rakamın tüm Avrupa’nın ürün potansiyeliyle neredeyse eşit olduğu bilgisini de katılımcılar ile paylaştı.

Zirvede şeflerden kooperatiflere birçok katılımcı ve uzman coğrafi işaretler alanında daha fazla bilgi ve deneyim edinme, son gelişmeleri anlama, ticari ilişkileri geliştirme gibi birçok fırsatı yakaladı. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen konferans programında 10 oturum boyunca 60’tan fazla konuşmacı coğrafi işaretler konusunun bilimsel, ticari ve hukuki yönlerini katılımcılara aktardı.

Yöresel ve geleneksel ürünlerin tescil edilmesine “Coğrafi İşaret” deniyor. Bu konuda farkındalık arttıkça benzer etkinlikler çoğalıyor. Bu kapsamda 16-20 Ekim tarihleri arasında Erzurum Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı bünyesinde “Doğu Anadolu İşaretli Ürünler Zirvesi” gerçekleştirilecek.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.