Et ve Süt Kurumu 175 bin ton çiğ süt aldı

Et ve Süt Kurumu çiğ süt piyasasına yönelik regülasyon görevi kapsamında 174 bin 116 ton süt alarak 14 bin 153 ton yağsız süt tozu üretti.

Yeni yayınlanan Et ve Süt Kurumu (ESK) 2018 Faaliyet Raporunda, kurumun çiğ süt piyasasına yönelik yaptığı müdahale alımları açıklandı. Kurum, 2018 yılı çiğ süt regülasyonu kapsamında 75 farklı birlik ve kooperatifle sözleşme imzaladı. İmzalanan sözleşmeler ile birlik ve kooperatiflerden yağsız süt tozuna işlenmek üzere 174 bin 116 ton çiğ inek sütü alındı. 17 farklı tesiste işlenen bu sütlerden ise 14 bin 153 ton yağsız süt tozu üretildi.

Bu arada Et ve Süt Kurumu piyasa regülasyonu kapsamında üretilen 15 bin 984 ton süt tozunu 2018 yılında sattı. Bu satışların 15 bin 662 tonu yurt dışına, 321 tonu yurt içine, 1 tonu ise serbest satış olarak gerçekleşti. Bu satışlar biri yurt içine, üçü yurt dışına satış şartı 4 ihale ile yapıldı.

İhaleyi kazanan firmalar tarafından yurt dışı ihraç şartlı satılan süt tozları Afganistan, Bangladeş, Cezayir, Gürcistan, Irak, Mısır, Pakistan, Rusya, Suriye ve Suudi Arabistan’a ihraç edildi.

Kurumun faaliyet raporunda süt tozu dış ticaret verilerine de yer verildi. 2018’de süt tozu ihracatı önceki yıla göre yüzde 21 azalarak 25 bin 869 ton olarak gerçekleşti. İhracatın parasal karşılığı ise yüzde 32 oranında azalarak 42 milyon 475 bin dolar oldu. Süt tozu ithalatı ise önceki yıla göre yüzde 30 artarak 121 bin 235 kg olarak gerçekleşti. Süt tozu ithalatının parasal karşılığı ise yüzde 26 artışla 643 bin 867 dolar oldu.

Et ve Süt Kurumu, çiğ süt fiyatlarının Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen referans fiyatın altına inmesini engellemek amacıyla süt arzındaki fazlalıktan dolayı fiyatları regüle etmek ve damızlık sığırların kesime sevkini engellemek için süt piyasasına yönelik müdahale alımları başlatmıştı. 24 Mart 2016 tarihinde başlayan ve her yıl uygulanan çiğ süt regülasyonu, süt üreticisi birlik ve kooperatiflerle sözleşme yapılarak yürütülüyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.