Gıda sektöründe plastik uygulamaları

Bu yıl 8’incisi yapılan PAGEV Plastik Endüstrisi Kongresi’nde “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamalar” tartışıldı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) gerçekleştirdiği “Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi”nde; plastik ambalajlar konusunda uluslararası teknolojik gelişmeler, geri dönüşüm süreçlerindeki değişiklikler ve gıda ile temas eden ambalajlarda dikkat edilmesi gereken detaylar ele alındı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV)’nın her yıl düzenlediği Plastik Endüstrisi Kongresi’nin 8’incisi bu yıl “Gıda Sektöründe Plastik Uygulamaları” teması ile 150 firmadan 270 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 17 Eylül 2014’te Swissotel The Bosphorus’da düzenlenen kongrede ağırlıklı olarak gıda ambalajlarında plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmeler tartışıldı.

İlk olarak Yalova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Plastik Ambalajın Yaşam Kalitesine Katkısı” konulu panelde; Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ali Gürkaynak ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurseli Uyanık konuyla ilgili bilgiler paylaştı.

Kongrede ayrıca, PETKİM Genel Müdürü ve Ambalaj Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut’un moderatörlüğünde ikinci panelde “Gıda İle Temas Eden Ambalajlardaki Son Gelişmeler” mercek altına alındı. Panele Dünya Gazetesi Köşe Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, McDonald’s Türkiye Kalite Güvence Müdürü Hikmet Toksöz, Suder Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özdemir ve PLAŞ Plastik Genel Müdürü Osman Acun konuşmacı olarak katıldılar.

Kongre süresince, gıda ambalajlarında plastik kullanımının düşük maliyet, taşıma kolaylığı, geri dönüşüm avantajı, değişik üretim teknolojilerinin uygulanabilmesi, hafiflik, saydamlık gibi özellikleri vurgulanırken; gıdaların israfının önlenebilmesi ve raf ömrünün uzatılması konusunda plastik uygulamaların yeri bir kezdaha vurgulandı.

Kongrenin plastik sektörü açısından son derece yararlı olduğunu belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, “Kongre süresince plastik sektörü içinde özellikle gıda ambalajlarında plastiğin önemini, tüm dünyadaki gelişimini ve sektör ile ilgili yeni teknolojileri de değerlendirme olanağını yarattık” dedi.

Uysal, “Gıda sektörü açısından plastiklerin önemini bir kez daha gündeme taşıdık. Dünyada bir yanda açlık bir yanda gıda israfı büyüyor. Plastik ambalajlar bu noktada sunduğu çözümlerle farklılığını ortaya koyuyor. Gıdaları koruyan, ömrünü uzatan ve hijyen sağlayan plastik ambalajlarla gıda israfını önleyebiliriz. Plastikler hakkındaki yanlış algılamaları araştırmalarımızla yıkmaya çalışıyoruz. Sektör olarak tüm firmalarımızla birlikte bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diyerek sözlerine son verdi.

Kongre Komitesi Başkanı Ahmet Meriç ise yaptığı konuşmada plastik ambalajların gıda sektöründe çok önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek konuyla ilgili çarpıcı bir örnek verdi. “Eğer dünyada israf edilen gıdaların sadece dörtte biri kurtarılsa, açlık sınırındaki yaklaşık 870 milyon insanın beslenmesi sağlanabilir” dedi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.