Boğa sperması ihraç edeceğiz

Türkiye hayvan ıslahını artık kendi kaynaklarından karşılayacak. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Tokoğlu, yakında boğa sperması ihracatına da başlayacaklarını açıkladı.

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Başkanı Halil Tokoğlu, Türkiye’nin boğa spermasında dışa bağımlı olmaktan kurtulup ihracat yapacak konuma geldiğini bildirdi. Tokoğlu, İzmir’deki Menemen Suni Tohumlama İstasyonu’nu devraldıktan sonra boğa sperması üretiminde ciddi mesafeler kat ettiklerini söyledi.

‘Türkiye’yi boğa spermasında dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için 2001’den beri ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydeden Tokoğlu, “Uzun çalışmalar sonucunda et ve süt verimi yüksek, ülke iklimine uyum sağlayan bin üzerinde boğadan 87 baş kültür ırkı boğa tespit ettik ve bunların spermalarının dağıtımını tüm Türkiye’ye yapıyoruz” dedi.

2011 yılı sonu itibarıyla 3 milyon doz boğa sperması ürettiklerine dikkat çeken Tokoğlu, amaçlarının büyükbaş hayvan varlığının ıslahını gerçekleştirerek et ve süt verimini artırmak ve bunun için gerekli boğa sperması ihtiyacını karşılamak olduğunu anlattı. Tokoğlu, ”Şu anda Türkiye’nin boğa sperması ihtiyacının yüzde 60’ını biz karşılıyoruz. Bundan sonraki hedefi miz yurt dışına sperma ihraç etmek” şeklinde konuştu. Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Sudan ve Balkan ülkeleriyle boğa sperması ihraç etmek için görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.