Berzilya ile tarımsal işbirliği

Birçok tarım ürününde dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olan Brezilya ile Türkiye tarımsal alanda işbirliği yapacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Brezilya Tarım Bakanı Antonio Andrade ile iyi niyet protokolü imzaladı. Brezilya’nın başkenti Brazil’de düzenlenen imza töreninde konuşan Bakan Mehdi Eker, Türkiye’nin dünyanın değişik ülkeleri ile tarımsal işbirliği yaptıklarını belirterek, geniş topraklara ve güçlü tarımsal ekonomiye sahip olan Brezilya ile tarımsal alanda işbirliği yapmaktan memnun olduklarını söyledi.

Türkiye’nin geçen yıl 62,5 milyar dolarlık tarımsal hâsıla elde ettiğini vurgulayan Bakan Eker, Türkiye’nin büyük kıta ülkelerinden sonra tarımda en ön sıralarda geldiğini söyledi. Eker, “Brezilya 2,5 milyon kilometrekarelik ekilebilen arazisiyle dünyanın dördüncü tarım ekonomisi, biz de 240 bin kilometrekarelik ekilebilir arazimizle Avrupa’nın birincisi, dünyanın yedinci tarım ekonomisiyiz. Brezilya da biz de büyük mesafeler kat ettik ve birlikte yapabileceğimiz bazı şeyler olduğuna inanıyoruz” dedi. Bakan Eker, Brezilye ile yapılacak işbirliğinin küresel gıda güvenliği, güvenilir gıda üretimi, ekolojik denge ve tarımsal mekanizasyon alanlarına katkı sağlayacağını ifade etti.
Eker, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin üst düzeyde olmasına rağmen mevcut tarımsal işbirliğinin alt seviyelerde kaldığına dikkat çekti.
Brezilya’nın da Türkiye’den transit hayvan geçişine izin verilmesini talep ettiğini belirten Eker, bunun mümkün olabileceğini ancak öncesinde transit toplama merkezlerinin kurulması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin de Brezilya’ya un ihraç edebileceğine değinen Eker, Brezilya’nın geniş ve verimli topraklarının özel sektörümüz tarafından değerlendirilebileceği ve Brezilya hükümetinin buna çeşitli teşvikler sunabileceğini belirtti.
Brezilya Tarım Bakanı Antonio Andrade de, Türkiye ile tarımsal işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Daha sonra iki ülke arasında bitkisel üretim, hayvancılık, gıda güvenliği ve teknoloji alanında işbirliğini öngören iyi niyet protokolü iki bakan tarafından imzalandı. Bakan Eker, Brezilyalı bakanın bu işbirliği kapsamında Ocak ayında Türkiye’ye geleceğini ve ortak çalışmalar yürüteceklerini sözlerine ekledi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.