Anadolu’nun Batısı şaptan ari oluyor

Trakya’dan sonra Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege Bölgesi’nin de şaptan ari hale gelmesi için Eylem Planı hazırlandı.

Trakya’dan sonra Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin de şap hastalığından ari hale getirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın hazırladığı Eylem Planına göre Trakya 2018 yılında “aşısız hastalıktan ari bölge” statüsü kazanacak. Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgelerinin ise 2019 yılında “aşılı hastalıktan ari bölge” statüsüne kavuşturulması planlanıyor. Diğer tüm bölgelerin ise 2023 yılına kadar aşılı arilik statüsü elde etmesi amaçlanıyor.

Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil başkanlığında İzmir’de konuyla ilgili geniş kapsamlı bir toplantı yapıldı. Toplantıda Türkiye’nin yarısının 3 yılda şap hastalığından ari hale getirileceğini vurgulayan Pakdil, aşılama için Türkiye’deki virüse yüzde 100 uyan yerli aşı kullanılacağını dile getirdi. Pakdil, aşılamanın yanında hayvan hareketlerinin kontrolü için yeni kontrol noktaları oluşturulacağını söyledi.

Aşılamayla hedefe ulaşabileceklerini ifade eden Pakdil, çalışmaların sadece Batı bölgelerinde yapılmayacağını, Doğu illerinde de benzer çalışmaların yapılacağını söyledi. Pakdil hayvan sevkiyatları kontrol altına alınmadan aşılamanın tek başına başarı sağlamayacağını sözlerine ekledi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.