Akkaraman hayvancılığı canlandıracak

TİGEM, koyunculuk kapasitesini 2013 yılı sonunda 112 bin 300 başa, 2015’te ise 150 bin 300 başa çıkarmayı hedefliyor.

Koyunculukta önemli yatırımlar gerçekleştiren TİGEM, 2008 yılında 90 bin 300 baş olan koyunculuk barınak kapasitesinin 2013 yılı sonunda 112 bin 300 başa, 2015 yılı sonunda ise 150 bin 300 başa ulaştırmayı hedefliyor. 25 bin anaç koyun ile dünyanın en büyük İvesi koyun sürüsüne ev sahipliği yapan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde de orta vadede bu sayının 96 bin başa çıkartılması hedefleniyor.

Başta Ceylanpınar Tarım İşletmesi olmak üzere, işletmelerde uygulamaya konulan otomatik sağım sistemleri sayesinde koyunlarda süt verimi ve elit sürüler daha kolay belirleniyor. Süt verimi ve kalitesi artırılırken sağım işçiliğinden de yüzde 75 tasarruf sağlanıyor. Ayrıca soğuk zincir oluşturulduğu için daha sağlıklı süt elde edilmeye başlandı.

Akkaraman Koyunu Islah Projesi

Akkaraman Irkının Saf Yetiştirme ve Melezleme ile Islahı Projesi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Bölümü işbirliğiyle yürütülüyor. Son yıllarda koyunculuğa talebin artması göz önüne alındığında Akkaraman ırkıyla bu potansiyelin daha da canlanması bekleniyor. Seleksiyon ve melezleme ile süt, döl ve et verimleri artırılan Akkaramanın hayvancılığa önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.