Ak Gıda Maraş’ta fabrika açtı

Ülker Grubu’nun süt sektöründeki yatırımı AK Gıda, Pamukova, Karaman ve Lüleburgaz’dan sonra dördüncü fabrikasını Kahramanmaraş’a kurdu.

Türkiye ve komşu ülkelerin en büyük süt işleme kapasitesine sahip olan Ak Gıda, tesis sayısını bu yatırımla dörde çıkarttı. 14 Ekim’deki açılışa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü katıldı.

Ak Gıda’nın Kahramanmaraş’taki fabrikasının 50 milyon lira yatırımla kurulduğunu söyleyen Tütüncü, “500 ton günlük süt işleme kapasitesine sahip fabrikada ilk etapta UHT süt, homojen yoğurt, kaymaklı yoğurt, kaymak, şişe ve bardak ayran üretilecek. AK Gıda’nın toplam süt üretiminin yaklaşık yüzde 13’ünü gerçekleştirecek fabrikada ihracata yönelik ürünler de olacak” dedi. Tütüncü, işlenen sütün yurtiçinde Çukurova, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, yurt dışında da Irak pazarına gönderildiğini söyledi.

Günlük 2,9 milyon adet ürün

AK Gıda 5 bölgede 44 ilden, bin 150 köyden, 52 bin 500 üreticiden, 125 bin hayvanın sütünü alıyor. Bu sütler 720 süt toplama merkezinde toplanıyor. AK Gıda süt ürünleri 922 soğuk zincir kamyonu ile 63 bin noktaya ulaşıyor.

Her gün 2,9 milyon adet ürün tüketici ile buluşuyor. Süt ve süt ürünlerinde 2011 yılında 37,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren AK Gıda, Ülker İçim Labne ürününde Ortadoğu’nun en güçlü oyuncularından biri. Suudi Arabistan’da yüzde 21, Kuveyt’te yüzde 30 pazar payına sahip. Ak Gıda’nın Ülker İçim, Ülker Smartt ve Ülker Dolcia markaları piyasada yer alıyor.

Günde 3 bin 500 ton süt işleme kapasitesine sahip Ak Gıda, üretimde yüzde 11’lik paya sahip. Dört tesisine toplam 372 milyon liralık yatırım yapan firmanın yıllık cirosu 1,3 milyar lira.

Tütüncü, 3 yılda ciroyu yüzde 46 artırarak 1,9 milyar liraya, ihracatı da yüzde 73 artırarak 65 milyon dolara yükseltmeyi hedefl ediklerini söyledi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.