AB ülkelerine ihracat hamlesi

ASÜD Başkanı Harun Çallı, Avrupa Birliği ülkelerine süt ürünleri ihracatı projesiyle ilgili geldikleri aşama konusunda bilgi verdi.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği, 2010 Dünya ve Türkiye Süt Endüstrisi Raporunu, Dünya Süt Günü için düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, süt ve süt ürünleri sektörünün 2010 yılı verileri kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıda, sektörün sorunlarına değinen Çallı, kurulduğu günden bu yana ASÜD’ün 88 üyeye ulaştığını belirtti.

AB’ye ihracatta çözüme yaklaştık
ASÜD’ün en öncelikli hedeflerinden birinin ‘İhracat yapabilir bir Türkiye’ olduğunu dile getiren Çallı,  “12,5 milyon tonluk üretim büyüklüğümüz dikkate alındığında, ihracatımız çok düşük seviyelerde. Bu sorunu aşabilmek için geçen yıl süt ve süt ürünleri sektörünün AB pazarına girişi projesini başlattık. Proje ile sektörün AB standartlarında üretim yapmasını sağlayarak, halk sağlığının korunmasını ve uluslararası ticaretin önünün açılmasını amaçlıyoruz” dedi. Çallı, proje çerçevesinde her işletmenin kendini AB standartlarına uyumlu hale getireceğini, Bakanlık yetkililerinin yapacağı ön denetimlerin ardından da Avrupa Komisyonu yetkililerinin nihai denetimler için davet edileceğini belirtti. Çallı, “İnşallah gelecek yıl Dünya Süt Günü’nde, sektörümüz için AB kapılarının açıldığı müjdesini veririz” temennisinde bulundu.

Sanayi sektöre sahip çıktı
Süt ve süt ürünleri üretim verilerini de değerlendiren Çallı, “Satışların düşme eğiliminde olduğu aylarda alımların yükselerek devam etmesinin, sanayinin sektöre sahip çıktığını gösteriyor. Bu durum sanayiye yönelik suçlamalara da anlamlı bir cevap niteliğindedir. Bahar aylarında satışların genelde düşme eğiliminde olması, sektörün artık kronik hale gelen bir sorununa da işaret ediyor. Sektörün en önemli sorunu olarak da nitelendirebileceğimiz bu durum, fiyat dalgalanmalarının en önemli sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Tablo: Rakamlarla Türkiye Süt Sektörü

Çiğ Süt Üretimi (2010):                       12,5 milyon ton (Dünya üretiminde 15.sırada)

Üretimin hayvanlara göre dağılımı

İnek Sütü:                                                          % 93,5

Koyun Sütü:                                                        % 5,85

Keçi Sütü:                                                           % 1,53

Manda Sütü:                                                       % 0,26

Toplam süt işleme tesisi sayısı                     2.225

Gıda ve içecek üretimi yerleri içindeki payı       % 5.23

Entegre süt işletme tesisleri tarafından toplanan süt miktarı (2010) 6.745 milyon ton

İnek sütünden üretilen içme sütü (2010)  1,09 milyon ton

İnek sütünden üretilen peynir (2010)       473 bin ton

İnek sütünden üretilen yoğurt (2010)       980 bin ton

İnek sütünden üretilen ayran (2010)        398 bin ton

 

Süt ürünleri ihracatı (2010)                           169 milyon USD

Süt ürünleri ithalatı (2010)                            147 milyon USD

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.