Ziraat Mühendisleri Odası “İmar Barışı”nın mera ve yaylaları tehdit ettiğini açıklayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığını duyarlı ve sorumlu olmaya çağırdı.
Ziraat Mühendisleri Odası yazılıaçıklama yaparak kamuoyunda “İmar Barışı” olarak bilinen uygulamanın mera ve yaylalarda telafi edilemeyecek sonuçlara yol açabileceğini bildiridi.
Meralarda yapılmış yapılar için İmar Barışı uygulamasından faydalanmaya yönelik başvuruların alındığı kaydedilen açıklamada şöyle dendi:
“4342 sayılı Mera Kanunun 4 üncü maddesinde “Mera, yaylak ve kışlakların; özel mülkiyete geçirilemeyeceği, amacı dışında kullanılamayacağı, zaman aşımı uygulanamayacağı, sınırlarının daraltılamayacağı”, 20 nci maddesinde “Yaylak ve kışlaklarda ev, ahır ve benzeri inşaatlar yapılamayacağı” hususları açıkça yer almaktadır.
Aynı kanunun 14 üncü maddesinde, tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan Mera Kanununda gösterilenden başka şekilde yararlanılamayacağı belirtilerek, tahsis amacının hangi durumlarda değiştirilebileceği sayılmaktadır. Mera ve yaylalara yapılan kaçak yapılar nedeniyle niteliklerinin değiştirilmesi, mera ve yaylalarla ilgili özel kanun olan Mera Kanununa aykırıdır.
26 Temmuz 2018 tarihli bir gazete haberinde, Karadeniz yaylalarında kaçak yapılan yapılar için Trabzon’da bin 750, Giresun’da bin 700, Rize’de 350, Gümüşhane’de 306 olmak üzere toplam 4 bin 106 yapı için yıkım kararı alındığı bilgisi yer alıyor. Bu haberdeki bilgi bile durumun önemi ve tehlikesini açıkça göstermektedir. Bundan daha kötüsü de İmar Barışı uygulamasından cesaret alınarak tüm yayla ve meralarda kaçak yapı inşaatlarının artmasıdır.”
Ziraat Mühendisleri Odası, mera ve yaylalardaki kaçak yapıların Mera Kanunu dikkate alınarak İmar Barışı uygulaması kapsamı dışında tutulması çağrısında bulundu. Oda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını da bu konuda duyarlı ve sorumlu olmaya çağırdı.