Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile Denizli Veteriner Hekimler Odası tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Yarmik ile Zarmik Çiftlik Yollarında” projesi
Eylül ayında başladı.
Yarmik ile Zarmik Çiftlik Yollarında – Süt Sığırı Yetiştiricilerinde / Bakıcılarında Mikroorganizma Farkındalığı Oluşturma Projesi TÜBİTAK tarafından da 34 bin 174 TL’lik bütçe ile destekleniyor.
Bu proje kapsamında Denizli Merkez ve Sarayköy ilçelerine bağlı Akköy, Güzelpınar, Kumkısık, Beylerbeyi ve Uzunpınar belde/köylerinde Denizli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye 25-50 yaş arası yetiştirici ve bakıcılara eğitimler verilecek.
Projeyle ilgili bilgi veren Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gökçe, “Bilim ve toplum projelerinin alışılagelmiş okullu ve genç kuşaklara uygulanması yaklaşımının dışında, halka yönelik bir proje olarak gerçekleştirilen Yarmik ile Zarmik Çiftlik Yollarında Projesi, hayvan yetiştiricileri ve bakıcıları ile üniversite öğretim üyelerinin bir arada olacakları bir proje olacaktır” dedi.
“Hiçbir yetiştirici ürününün kalitesiz olmasını istemez”
Her türlü ürün üretiminde hammadde kalitesinin en temel unsur olduğunu, kaliteli bir ürünün ancak kaliteli bir hammaddeden üretilebileceğini vurgulayan Gökçe, açıklamasının devamında şunları dile getirdi; “Oldukça yüksek kalitede süt üretebilen yetiştiriciler olmakla beraber, ülkemiz geneli için çiğ süt kalitesinin düşük olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir.
Bu kalite düşüklüğüne yönelik olarak işleyici, yetiştirici ve devlet adına son yıllarda ciddi çalışmalar yapılmaktaysa da, özellikle yaz aylarında artan sıcaklarla beraber, mikrobiyolojik kalite sağlıklı ürün üretimini zorlaştırmaktadır.
Çiğ sütün mikrobiyolojik kalitesi; genel hayvan sağlığından başlayarak, meme sağlığı, sağımcıların hassasiyeti, sağım ortamının ve sağım donanımının hijyeni, soğutma, depolama, taşıma gibi birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Bütün bu faktörler iyileştirilebilir özellikler olup hayvan yetiştiricilerinin ve bakıcılarının eğitimi ile olumlu sonuçlar almak mümkündür. Çünkü hiçbir yetiştirici ve bakıcı elindeki ürünün kalitesinin kötü olmasını istemez.”
Proje, temelde mikroorganizma faaliyetleri sonucunda sütte gerçekleşen değişimleri konu ediniyor. Bu değişimlerde etkili mikroorganizmaların sağlık için zararlı olanları Zarmik olarak niteleniyor. Süt ürünleri üretiminde
etkili olan yararlı mikroorganizmalar ise Yarmik olarak adlandırılıyor.
Yarmik-Zarmik Destanı
İnsanoğlu gör gerçeği
Hayat biziz, hayatta biz
Biz herşeylere kadiriz
Doğunca siz yaşamaya
Sizden önce biz doğarız
Ah olmasa anne sütü
Sizi bir kaşık suda boğarız
Lakin YARMİK kardeşleri
Hep sizin tarafa koyarız
Onlar dahi sizin için
Çalışırlar gece gündüz
Üretirler onca gıda
Üretirler nice şifa
Hiç sormazlar “Neden, niçin?”
ZARMİK kardeş belasından
Hep korkmuştur insanoğlu
Nice taze bebeleri
Al yaşmaklı gelinleri
Ele avuca sığmayan koçyiğitleri
Güngörmüş dedeleri
Şifacı nineleri
Kurban vermiştir ZARMİKlere
ZARMİKlere doymak yok
ZARMİKler veba
ZARMİKler kolera
ZARMİKler önce ölüm
Dayanırsan ölüme
Sakat kalmak hediye
Her çağda, her yerde, her toplumda
Kendine bir yer bulur ZARMİKler
ZARMİKler Tanrıdan insanlara
Bir tuhaf hediye
Ramazan Gökçe (21.05.2011)