Başta sütçülük olmak üzere gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerini yakından ilgilendiren çeşitli teşvik, destek ve hibeler bulunmaktadır.
Hazine teşvikleri
Yerel ve ulusal teşviklerde çeşitli vergilerden ve SGK priminden muafiyet veya indirim söz konusudur. Üretim-işleme ekipmanları, portatif soğuk hava deposu panelleri gibi taşınabilir malzemelerin alımında KDV muafiyetinden yararlanılırken; inşaat malzemesi, çatı ve kapı-pencere materyalleri gibi sabit yatırımlarda KDV istisnası yoktur.
Teşviklerden yararlanacak olanların yapmayı taahhüt ettiği yatırımı 2-3 yıl içerisinde gerçekleştirmesi gerekiyor. Ayrıca yatırım miktarlarıyla ilgili yıllık kapatma işlemi yapılmalıdır. Teşviklerle ilgili ayrıntılı bilgiye www.hazine.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Faiz destekleri
Her yıl yayınlanan tebliğ ile faiz destekleri açıklanmaktadır. Yatırım tutarının %75’ine kadar Ziraat Bankası aracılığıyla sıfır veya düşük faizli kredi kullandırılmaktadır. 1-2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl vadeli olan bu krediler sabit yatırım (inşaat, ekipman), canlı materyal (hayvan alımı) ve işletme kredisi olmak üzere üç çeşittir. Yatırımın en az %25’inin yatırımcı tarafından karşılanması gerekiyor. Kalan %75’i için kullanılacak krediye karşılık %150 oranında (yatırımın %105’i) teminat gösterilmesi gerekiyor. Bu yıl yatırım başına en fazla 20 milyon lira verilecek faiz destekleriyle ilgili ayrıntılı bilgiyi Ziraat Bankası şubelerinden alabilirsiniz.
Kırsal kalkınma hibeleri
KKYDP Hibeleri: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan program kapsamında yatırımcılara %50 oranında hibe desteği verilmektedir. Proje gerçekleştikten sonra yatırım tutarının (KDV hariç) %50’si oranında hibe miktarı Bakanlık tarafından banka hesabına yatırılmaktadır.
Bu yıl 8’inci etabı 81 ilimizde uygulanacak olan KKYDP, tüm destek programları içerisinde en yaygın ve etkin olandır. Programın 2015’te 9’uncu etabı uygulanarak sona ermesi bekleniyor.
TKDK Hibeleri: AB tarafından aday ülkeler için Katılım Öncesi Mali Destek Programı (IPARD) kapsamında verilen hibelerdir. Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu tarafından 42 ilimizde uygulanan IPARD kapsamında proje yatırım tutarının %50’sine (en fazla 1,25 milyon avro) destek verilmektedir. Yatırımcının 40 yaşın altında olması veya yatırımın orman köyü sınırları içerisinde bulunması durumunda hibe oranı %65’e kadar çıkmaktadır.
IPARD program kapsamında verilen hibelerin miktarı yüksektir ancak uygulaması ayrıntılıdır. Hibe miktarı TL, Euro veya Dolar olarak da verilmekte olan IPARD destekleriyle ilgili www.tkdk.gov.tr web sitesinden bilgiyi alabilirsiniz.
Kalkınma ajansı hibeleri
…
Ancak, yatırımlarınızın tamamını karşılayacak kaynağınız yoksa hibe ve desteklere güvenerek yatırım yapmayın. Ayrıca sektör hakkında bilgi sahibi değilseniz hibe ve desteklerin cazibesine kapılıp maceraya atılmayın.