Kars peynirciliğinin tarihi anlatıldı

Tarih Vakfı işbirliğiyle “Alplerden Kafkaslara Kars Peynirciliğinin 150 Yıllık Tarihi” sergisi ve paneli düzenlendi.

Serhat Kalkınma Ajansı’nın mali desteğiyle Tarih Vakfı ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ortaklığında; yürütülen Kars Peynirciliğinin Tarihinin Araştırılması ve Yazımı Aracılığıyla Bölgenin Eko-Kültür Turizminin Desteklenmesi Projesi kapsamında 17 Nisan’da “Alplerden Kafkaslara Kars Peynirciliğinin 150 Yıllık Tarihi” adlı sergi ve panel düzenlendi

Panelin birinci oturumunda Alplerden Kafkaslara ve Kars’a uzanan Kars Peynirciliği’nin tarihinin Osmanlı, Rus İşgali ve Cumhuriyet dönemlerindeki öyküsü ele alındı. Tunceli Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Candan Badem Ermenistan, Gürcistan, Rusya ve Osmanlı arşiv belgelerine dayanarak 19. yüzyılda Kars Peynirciliğin tarihini anlattı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Deniz Ünsal ise Kars peynirciliğinin Cumhuriyet dönemindeki serüvenini zavot işleten ailelerin öyküleri ve göç hareketleri üzerinden aktardı.

Kars Peynirciliği’nin geçmişten günümüze uzanan sorunlarının ele alındığı ikinci oturumunda Gurme Yazar Ahmet Örs, coğrafi koşulların peynire etkisini, peynirin gıda ve gurme olarak değerini çarpıcı örneklerle aktardı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.