Yeni bir sayıyla daha karşınızdayız.
Gıda fiyatlarının enflasyona etkisi uzun zamandır gündemdeki yerini koruyor. Tarım ürünlerinin (hayvansal ürünler dahil) fiyatlarındaki artışın üretici fiyatlarının çok üzerinde market raflarına yansıması hükümetin de gündeminde. Hükümet bu amaçla Tarım Ürünleri Piyasası İzleme Kurulu oluşturmaya karar verdi. Gıda fiyatlarıyla ilgili gündem kapak dosyamızda…
Süt piyasasında üreticiyi koruyan sağlıklı bir mekanizmanın olmaması nedeniyle çiğ süt fiyatları üreticinin maliyetlerini ve beklentilerini karşılayamıyor. Hükümet süt piyasasını düzenleme görevini geçtiğimiz yıl Et ve Süt Kurumu’na verdi. Ancak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılamadığından kurum, süt piyasasında düzenleme ve müdahale görevlerini yerine getiremiyordu. Et ve Süt Kurumu Ana Statüsünün 25 Eylül 2014’te yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle süt sektöründe yeni bir dönemin kapısı aralandı. Gıda ve tarım ürünleri fiyatlarındaki yapısal sorunları incelediğimiz kapak dosyamızda Et ve Süt Kurumu Ana Statüsü’nü de ele aldık.
Sektörün bir başka gündemi ise Rusya’ya ihracat konusu… Tarım Bakanı Mehdi Eker, ASÜD Başkanı Harun Çallı ve sektör yetkilileri Ekim sonunda Rusya’ya süt ürünleri ihracatının başlayacağını açıkladılar. İhracatın başlayamamasında Veteriner Sağlık Sertifikası, sınır kapıları ve fiyatlar konusunda anlaşma sağlanamaması yatıyor. Tarım Bakanlığı’ndan Rusya ile Veteriner Sağlık Sertifikası ve sınır kapıları konusunda anlaşma sağlandığı haberleri geldi. Geriye süt ürünleri ihracat izini alan firmaların fiyatlarla ilgili anlaşmaları yapmaları kaldı. Hülasa, mevzuat ve prosedürler tamamlandı, iş piyasaya kaldı. Umarız, Rusya’ya ihracat konusu da AB’ye ihracat izni gibi kağıt üzerinde kalmaz.
Rusya’ya ihracatın iç piyasada fiyatları ve ürün arzını etkilemesinden endişe ediliyor. Rusya gündemi çerçevesinde Dahilde İşleme Rejimi kapsamında Türkiye’nin süt ithalat edeceği de konuşuluyor. Süt ithalatı yapılabileceğiyle ilgili açıklamayı ASÜD Başkanı Harun Çallı, Denizli’de düzenlediği basın toplantısında yapmıştı. Ancak bu açıklama sektörde yeterince tartışılmadı.
Kırsal kalkınma yatırımlarıyla ilgili önemli bir adım atıldı. Daha önce sadece 42 ilde desteklenen kırsal kalkınma yatırımları 81 ili kapsayacak şekilde genişletildi. Süt ürünleri işleme ve depolama yatırımlarının yanı sıra hayvansal atıkların değerlendirileceği yatırımlar da destek kapsamında. Bu konuya özel dosyada geniş yer ayırdık.
Sanayide kullanılan sütün yarıya yakını peynir üretiminde kullanılıyor. Gıda ürünleriyle ilgili taklit ve tağşişte de peynir ilk sıralarda yer alıyor. Peynir dışındaki süt ürünlerinin nerdeyse tamamıyla ilgili mevzuat eksikliği giderilmesine rağmen, Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği hala yayımlanmadı. Bakanlığın 2014 yılı Ocak ayında tartışmaya açtığı Peynir Tebliği Taslağı her an yayımlanabilir. Tebliğ taslağının tam metnini yayımlıyoruz.
Süt Dünyası, 2015’te 10’uncu yayın yılına giriyor. Onuncu yayın yılımızda birçok yenilikle ve sürprizle karşınızda olmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu hazırlıklarımız nedeniyle elinizdeki sayının baskısı biraz gecikti. Anlayış göstereceğinizi umuyoruz.
Yeni sayıda görüşmek dileğiyle…